Ingela gick ner 12 kilo – med hjälp av morgonpromenader

Därför ska du promenera – 5 anledningar
Slå på ljud

Det går inte att ta miste på Ingela Björkners rörelseglädje. Efter en olycka för åtta år sedan blev hon rullstolsburen i två månader. Ett hårt slag för en kvinna som älskar löpning och fjällvandring.

När hon äntligen kunde skrota rullstolen hade benmusklerna förtvinat och hon tvingades att lära sig gå igen.

Till slut vägde den 169 cm långa Ingela 72 kilo. Och ju tyngre hon blev, desto mer motstånd kände hon.

Detta trots att Ingela är kostmedveten – hon har bland annat varit regionchef för Viktväktarna. Men vad hjälper det om värken i benen leder till att hon inte lyckas förbränna det hon äter?

För två år sedan kom vändpunkten. Ingela frågade sin man vad han tyckte om klänningen hon bar.

– Svaret var att jag såg lite mullig ut i den. Fast det var först när jag såg en bild på mig själv som jag förstod att det satt några extrakilon på kroppen, säger Ingela.

Hon fattade ett beslut. Hon skulle börja promenera. Ingela mindes att hon läst att man ska gå minst 10 000 steg om dagen.

– Jag tänkte att jag ökar med ytterligare 2 000 steg. I början gick jag så långt jag orkade. Sedan gick jag samma sträcka som nu fast det tog dubbelt så lång tid. Min morot var att jag ville leva som innan jag skadade mig. Skräcken var att bli rullstolsburen resten av livet.

För varje promenad blev Ingela allt gladare i sinnet – och värken avtog.

Numera kallar hon inte promenaderna för träning utan de är en del av hennes vardag. Stegräknarappen Gå för hjärtat är hennes följeslagare.

– När jag vaknar hoppar jag i mina promenadkläder och går mellan 60 och 90 minuter i ur och skur. När jag kommer hem och får min välförtjänta frukost känner jag att jag har varit snäll mot mig själv.

I dag väger Ingela 60 kilo. I september förra året gick hon Kungsleden, en vandringsled i Lappland mellan Abisko och Kebnekaise. Nu i september springer hon Tjejmilen.

– Jag mår som en prinsessa. Jag kan böja mina ben, krypa ner i kajak och göra allt sådant som ger mig glädje i livet. Jag är jag igen och det var jag inte under ett antal år.

 

Psst! Vill du också komma igång med dagliga promenader? Missa inte MåBra:s utmaning ”12 000 steg om dagen”! Gå med i vårt Facebookevent och läs mer på mabra.com/12000steg.

 

AV: Erik Olkiewicz

BILD: Anders Deros

 

LÄS MER:

Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

vikttjanster

Läs mer: Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

 

Motionstabell – så mycket förbränner du

148389080-700x465

Här har vi sammanställt hur många kalorier du gör av med vid olika träningsformer och aktiviteter – och hur många steg träningen kan omvandlas till.

Till motionstabellen!

Så bra är träning mot depression

Att träna kroppen är bra för humöret!

Känner du dig nedstämd? Då är det viktigare än någonsin att motionera! Träning hjälper nämligen kroppen att göra sig av med ett protein kopplat till depressioner.

Läs mer: Spring ifrån höstdeppet! Så bra är träning mot depression

Utvald läsning