"Varför ger promenaderna inget resultat på vågen?"

Fråga:
Hej, jag är 68 år, väger 88 kg och är 172 cm lång. Jag försöker få ihop c:a 10 000 steg per dag. Under juli, augusti och hittills i september har jag ett snitt på 10 200 steg/dag, c:a 8,7 km/dag. Då är nästan alla steg jag tar på dagen inräknat, dvs även när jag rör mig i hemmet och på gården.

Förutom stegen hemma tar jag oftast en tur i motionsspåren varje dag, 5 eller 10 km, hastigheten blir oftast 9-10 minuter per km, dvs 50 – 100 minuter per gång. Äter likadant som innan jag började träna, men har trots detta inte gått ner ett hekto ens! Vad ska jag göra? Jag vill ju gå ner 15-20 kg, men ingenting händer!

Clas

 

Svar:

Hej Clas,

Så härligt att du kommit igång med motion – jag är övertygad om att det ger dig en ökad livskvalitet. 10 000 steg per dag är en bra målsättning tycker jag och jag skulle vilja kalla den kroppsrörelsen för normal vardagsaktivitet, dvs något som blir en vana och inte känns som en extra ansträngning. När du väl fått in den vanan och orken kommer du säkert att kunna öka på träningen med andra former, kanske med lite högre intensitet, men vi tar en sak i taget!

Du vill gå ner 15-20 kg på sikt och för att åstadkomma detta behöver du troligen göra lite mer än bara öka vardagsmotionen. Den extra energiåtgång du får av din motion är såpass liten att den lätt ”äts upp” av något litet extra som du äter. Du skriver att du äter likadant som innan du började röra på dig, men kanske ändå blir portionen ibland lite större eller du ”unnar dig” något extra till helgen.

För att få en tydlig viktminskning behöver du alltså få lite större skillnad mellan energi in och energi ut. Fortsätt med motionen som du gör, men dra ner någonstans på energiintaget, så kommer du att se skillnad på vågen. Jag skulle föreslå att du testar 5:2-metoden. Många män tycker att det är enkelt att följa den och du får tydliga resultat eftersom du 2 dagar i veckan minskar energiintaget drastiskt – till 600 kcal/fastedag. Då kan du också äta som vanligt de andra 5 dagarna och behöver inte ändra något annat.

Tycker du inte att 5:2 passar dig, behöver du minska energiintaget varje dag för att få ett tydligt resultat. Ungefär 500 kcal mindre varje dag för att få en viktminskning på ca 0,5 kg/vecka.

Läs gärna mer om 5:2-metoden på 5:2-klubbens hemsida. För att få koll på energivärdet i olika livsmedel kan du kolla i vår kaloritabell.

Lycka till Clas, med lite beslutsamhet kan du säkert bli av med dina oönskade kilon. Gör en plan, se till att följa den konsekvent och ta en bit i taget, så kommer du dit!

 

Viktcoachen: Nej, du blir inte tjock av potatis!

Njut av färskpotatisen med gott samvete!

Potatis – fettbildande eller bra smalmat? Så här resonerar MåBra:s viktcoach Marie Tegnér.

Läs mer: Nej, du blir inte tjock av potatis!

Utvald läsning