SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

14 dagars stillasittande räcker för att skada hälsan

23 maj, 2017 
Stillasittande skadar hälsan.
En stillasittande livsstill påverkar oss mer än vi tidigare trott. Det räcker med två veckors stillasittande livsstil för att kroppen ska reagera negativt, visar en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En ny brittisk studie har gjorts på 28 aktiva ungdomar som i genomsnitt rörde sig 10 000 steg om dagen. I studien fick de endast röra sig 1500 steg per dag i två veckor – och det gjorde större påverkan på kroppen än vi skulle vilja tro.

Forskarna såg bland annat minskad muskelmassa och ämnesomsättning, sämre insulinkänslighet och ökad fettprocent – alla symptom som kan leda till kroniska sjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar.

Läs också: 5 minuters-metoden minskar risk med stillasittande

Deltagarna fick dessutom tydligt försämrad kondition efter de två veckorna. Studien har presenterats på European Congress on Obesity.

– Det är inte många som rör sig så lite. Men det stärker ändå det vi forskare redan känner till, att vi behöver röra på oss varje dag. De negativa förändringarna i kroppen sker väldigt fort, säger Erik Hemmingsson, fetmaforskare som arbetar på Gymnastik- och idrottshögskolan, till SVT Nyheter.

Annons

– För de här ungdomarna krävdes bara 14 dagar av ökat stillasittande för att ge en liten men märkbar förändring i fysiken. Resultaten förstärker vikten av vardagsmotionen och belyser de farliga konsekvenserna av ett stillasittande beteende, säger Dan Cuthbertson forskare vid institutet för kroniska sjukdomar vid University of Liverpool och en av forskarna bakom studien.

Läs också: Stillasittande livsstil dubbelt så farligt som fetma

Erik Hemmingsson vill betona hur viktig vardagsmotionen är:

– Många sitter still i arbetet men kan man bara komma upp och röra på sig lite grann då och då kan man komma väldigt långt med det. Det är svårt att tänka sig någonting bättre för folkhälsan än att svenskarna blir mer fysiskt aktiva, säger han.

Källa: SVT Nyheter

Foto. IBL

 

Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

Hitta orken igen med våra smarta energitips!

Läs också: Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons