SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Forskning: Så förändras din personlighet av stillasittande

14 jun, 2018 
AvMalin Ny
Att vara inaktiv och stillasittande är inte direkt det bästa vi kan göra för vår hälsa, och nu visar en ny studie att det dessutom påverkar vår personlighet på sikt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att träna och hålla sig aktiv påverkar vår hälsa positivt på flera sätt – bland annat får vi bättre livskvalitet blir mindre deprimerade och till och med smartare. Att vara en så kallad soffpotatis anses inte vara lika bra för hälsan, och nu visar en färsk studie från Frankrike att det inte heller är särskilt bra för våra personligheter.

Forskarna har undersökt data från 9 000 testdeltagare under 20 års tid för att undersöka hur personernas personligheter påverkades av att vara stillasittande – det vill säga att inte träna och att vara inaktiv. De undersökte hur personligheterna förändrades över tid och letade efter faktorer om påverkade. Resultatet visade att de personer som var inaktiva över tid inte var lika samvetsgranna, öppna, lätta att komma överens med och extroverta som de hade varit från första början.

Läs mer: 14 dagars stillasittande räcker för att skada hälsan

Forskarna menar att fler studier behövs, men att studiens resultat visar att våra personligheter förändras betydligt mer över tid än vad vi tror. Ett stillasittande liv påverkar alltså inte bara hälsan – utan det kommer också automatiskt göra att du blir mindre öppen för nya möjligheter, att du jobbar mindre och blir mindre social. Du kommer också, som tidigare nämnt, bli mindre samvetsgrann, vilket är riktigt dåliga nyheter om du vill ha en framgångsrik karriär.

Annons

Viktigt vara samvetsgrann

Tidigare forskning pekar nämligen på att människor som är samvetsgranna tjänar mer och trivs bättre på sina jobb. Andra studier visar att samvetsgrannhet är det viktigaste personlighetsdraget om man vill hitta ett jobb, och behålla det en längre tid. Det finns även forskning som tyder på att samvetsgrannhet påverkar andra saker i livet också – bland annat får du bättre betyg, begår färre brott och skiljer dig inte i lika hög utsträckning. Dessutom lever du längre.

Att träna och hålla sig aktiv är med andra ord inte bara viktigt för vår hälsa – utan även för hur våra personligheter utvecklas och hur våra liv ser ut i övrigt. Om karriär och framgång är viktigt för dig är det med andra ord bara att sätta igång med träningen – du har inget att förlora!

Läs mer: Enkla metoden för att minska risken med stillasittande

Källa: Inc.com Foto: IBL

Annons