Roliga lopp 2023: För nybörjaren, naturälskaren och långlöparen

människor som springer ett marathon

Inbiten loppälskare eller nyfrälst löpare som är nyfiken på att testa utbudet i loppdjungeln? Att springa lopp ger verkligen nya dimensioner till både träningen och löpningen som livsstil. Vilken typ av lopp du gillar är i allra högsta grad en smaksak – vissa gillar folkfest och ståhej, andra vill utmana sig och hitta flow i en mer stillsam naturupplevelse. Vi har sonderat terrängen och valt ut 11 lockande lopp för alla olika typer. Vilket går du igång på?

Därför älskar vi löpning!
1:18

Efter reklamen: Därför älskar vi löpning!

(1:18)

Slå på ljud

För nybörjaren

För dig som vill ha ett avslappnat och lagom utmanande lopp där fokus ligger på en festlig upplevelse i trevlig miljö och gärna lite kringaktiviteter. Utöver nedan särskilt utvalda rekommenderar vi att spana in Blodomloppet(5/10 km), som äger rum så gott som i hela Sverige sommaren 2023. Se samtliga orter och datum här.

 • Trosa Stadslopp

Vackra Trosa har sen länge tillbaka arrangerat det uppskattade Stadsloppet. Tävlingen har ett flertal gånger röstats fram som ett av landets bästa lopp och sommarstaden Trosa bjuder även på många trevliga möjligheter att belöna sig själv efter avklarat lopp.

Spring 5 km på 4 veckor: Löpprogram med veckoschema

När: 30 juni

Längd: 9 km (finns kortare alternativ för barn)

Läs mer: trosastadslopp.se

 • Helsingborg Night Run

Helsingborg är en vacker stad och bjuder på en ännu vackrare strandpromenad – kanske svalkar du dig bland palmerna på Tropical Beach efter målgång? Festlig och opretentiös stämning i sommarkvällen gör det till ett utmärkt val som nybörjarlopp!

När: 26 augusti

Längd: 5 km

Läs mer: hbgnightrun.se

 • Midnattsloppet

Ingen nybörjarlista vore komplett utan Midnattsloppet – den ultimata löparfesten! När stämningen och atmosfären ligger på topp i sensommarnatten är det lätt att förstå varför löpning och lopp lockar så många. Digitala midnattsloppet kan du göra från var som helst mellan den 26 augusti till 10 september.

När: Stockholm 19 augusti, Malmö 2 september, Helsingfors 9 september

Längd: Välj mellan 2, 5 eller 10 km

Läs mer: midnattsloppet.com

Midnattsloppet - den ultimata löparfesten!

Midnattsloppet – den ultimata löparfesten!

 • Run For Pride

Ett färgsprakande lopp runt Djurgården i Stockholm, som passar alla. Kom och spring, jogga eller gå – fokus ligger på glädje, fest och gemenskap. I år firar eventet fem år – och utlovar i samband med det en del överraskningar.

8 bästa nybörjartipsen för dig som vill börja springa

När: 11 maj

Längd: Välj mellan 5 och 10 km

Läs mer: runforpride.se

För naturälskaren

För dig som söker lugn och ro, frisk luft och vackra naturupplevelser men gärna vill ha ett mål att träna mot.

 • Paradisloppet, Ingarö

På nationaldagen är de flesta lediga – en perfekt dag att kombinera en skärgårdsutflykt med ett lopp! Paradisloppet på Ingarö i Stockholms skärgård marknadsför sig själva som skärgårdens vackraste löpartävling. Låter värt att kolla in och göra en egen utvärdering!

När: 10 juni

AAmazing Trail i Hellasgården

Amazing Trail i Hellasgården bjuder löparna på en härlig naturupplevelse

Längd: Välj mellan 5 och 10 km

Läs mer: paradisloppet.se

 • Skatås Sjöar, Göteborg

En rolig och lagom utmaning för dig som är sugen på att testa swimrun! Delsjöns naturreservat ligger lättillgängligt bara några kilometer från Göteborgs centrum.

När: 26 augusti

Längd: Välj mellan 10 km löpning med 1,8 km simning eller 20 km löpning med 2,2 km simning.

Läs mer: skatassjoar.se

 • 6 sjöar, Uppsala

Välj om du vill runda en sjö – eller sex sjöar! Alla lopp har start och mål vid Uppsalas populäraste badplats Fjällnora. Perfekt upplägg för att springa ihop med familj eller vänner och avsluta med ett dopp och en picknick.

När: 19 augusti

Längd: Välj mellan 5, 10, 21 och 42 km

Läs mer: 6sjoar.se

 • Fjällmaraton Sälen

Upplev Sälen och dess fjällmiljö sommartid! Ett äventyr som passar hela familjen – stanna några dagar extra och ta del av allt Sälen bjuder på i övrigt.

När: 2 september

Längd: Välj mellan 10, 21 och 42 km

Läs mer: fjallmaratonsalen.se

Löpning måste inte vara jobbigt – 11 sätt att göra det roligare

För långlöparen

För den rutinerade löparen som vill prova något bortom klassikerna: Göteborgsvarvet (13 maj), Stockholm Marathon (3 juni) och Lidingöloppet (22-24 september).

 • Båstad Marathon

Båstad marathon har beskrivits som Sveriges vackraste maraton. Spring förbi flera av Bjärehalvöns kända vyer och sevärdheter som Torekov, Kattvik och Norrvikens trädgårdar. Och så Båstad såklart – en unik och pittoresk pärla i sig.

När: 1 juli

Längd: Välj mellan 21 och 42 km

Läs mer: bastadmaraton.se

 • Öland Ultra

Öland Ultra

Öland Ultra – en utmaning för den vältränade

Ett fint och utmanande sätt att uppleva norra Öland och dess karga natur. Banan går förbi landmärken som Böda sand och Byxelkrok.

När: 17 juni

Längd: Välj mellan 25 och 50 km

Läs mer: olandrunning.se/lopp/oland-ultra

 • Jönköping Marathon

En nygammal stjärna på den svenska marathonscenen. 2017 anordnades loppet igen för första gången på 33 år – och blev snabbt en uppskattad utmanare till Sveriges övriga marathon! Folkfest utlovas.

När: 26 augusti

Längd: Välj mellan 21 och 42 km

Läs mer: jonkopingmarathon.se

För fler lopp runt om i Sverige under 2023 kan du kika in på Loparkalendern.se!

Utvald läsning