Annons

Annons

Tidig DASH-kost minskar risk för överviktEn amerikansk studie visar att ungdomar som ätit en kost med mycket frukt, magra mjölkprodukter och fullkorn gick upp mindre i vikt och hade lägre BMI vid 19 års ålder än ungdomar som inte ätit den typen av mat.

Annons

Sund kost i barndomen ger oftast en sundare vikt i tonåren.

I USA benämns kosthållningen DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), ett index som baseras på en kost utvecklad för att minska risken för högt blodtryck hos vuxna. 

– Det finns få tidigare studier där man utvärderat hur olika kostmönster påverkar vikten hos barn och tonåringar. Den här studien visar att barn som i hög grad åt enligt Livsmedelsverkets råd, det vill säga mycket frukt, fullkornsprodukter och magra mjölkprodukter, hade lägre risk att gå upp i vikt under tonåren.

Även om både förekomst av övervikt och kostmönster skiljer sig åt mellan USA och Sverige kan studiens slutsatser vara relevanta även för svenska barn och ungdomar, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.

Den grupp som åt mest enligt DASH åt mindre grönt, fullkorn och magra mejeriprodukter än vad som rekommenderas av amerikanska myndigheter. Intaget av tillsatt socker var också högre.

Källa: Livsmedelsverket

Av: Jennie Sandberg
Bild: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…