The Mamas om kroppsidealen: "Omvärlden ville förminska oss"

The Mamas är med i melodifestivalen 2020.

Uppdaterad februari 2021.

Det var så sent som 2019 som gruppen The Mamas bildades, tack vare att artisten John Lundvik behövde en bakgrundskör till sitt vinnande framträdande i Melodifestivalen med låten ”Too late for love”.

Förra året ställde medlemmarna Ash Haynes, Dinah Yonas Manna och Loulou Lamotte upp på egna ben i Melodifestivalens första deltävling den 1 februari – och den 7 mars 2020 vann de hela finalen!

Men vägen dit var inte spikrak. De har alla upplevt påtryckningar för att passa in i samhället och inte minst i musikbranschen.

Så har rasismen påverkat mig – 5 kvinnor berättar

– Vi är så förvånade över hur mycket vi har gemensamt. Framförallt delar vi alla erfarenheten av att vara svarta kvinnor i plusstorlek. Livet igenom har vi fått höra att vi är lite för stora, färgstarka och högljudda. Vi har känt krav från omvärlden att förminska oss själva för att passa in, säger Dinah till Allas.se.

The Mamas om kroppshatet innan Melodifestivalen

Ash, som är från USA, levde länge med ett förakt för sitt utseende, som hon idag har lyckats komma över:

– Jag var så missnöjd med min kropp att jag inte tyckte jag var värdig att stå längst fram på en scen, säger hon. Det kändes som att människor ändå inte uppskattade min musikaliska gåva. Till sist kom jag till en punkt när jag kände mig urless på att vara sorgsen och deprimerad och släpa runt på allt detta självförakt. När jag fyllde 31 år sa jag till mig själv ”Det här går inte längre, om jag fortsätter att gå runt och vara nedstämd över hur jag ser ut och vad andra människor tänker om mig kommer jag att göra mig själv sjuk”.

Hon la många timmar på att stå framför spegeln och övertyga sig om att hon älskade sig själv och sin kropp som den är.

Träningsprofilen om hatkommentarerna mot hennes kropp

När Loulou Lamotte, 39, första gången dök upp i tv-rutan träffade hon Idol-juryn 2008, och fick höra av Anders Bagge att hon hade ”en fin känsla”, och av Andreas Carlsson att hon hade en ”härlig karisma och skön personlighet”.

Hon hoppades att juryn skulle fokusera mer på talang än utseende i det årets säsong. Men även om hon gick vidare från audition-delen fick hon senare ofina gliringar om sin vikt av programledaren Katrin Zytomierska, som liknade publikens röster på Loulou med hennes siffror på vågen.

John Lundvik och The Mamas.

The Mamas med John Lundvik van Melodifestivalen 2019 och tog sig till Eurovision Song Contest i Tel Aviv.

Loulou Lamotte i Biggest Loser VIP 2017

Men Loulou berättar också att hon är van vid att bli dömd och att det är mycket skam kopplat till övervikt. Kanske var det därför hon tog chansen när hon 2017 blev uppringd av en ung, nervös tjej som frågade om hon ville vara med i Biggest Loser VIP 2017.

– Jag insåg det genast: Det här var min chans, en början på förändringen i mitt liv som jag behövde, säger hon.

Däremot hade hon sin gräns – att ställa sig på en våg i sport-bh och väga sig inför hela svenska folket var bara för förnedrande.

– Så jag är den första i Biggest Losers historia som fått väga in mig utan att stå och visa magen.

The Mamas: "Låten handlar om att förena och lyfta människor"

Tiden på slottet blev en nystart för Loulou. Hon är morgonpigg och gick upp tidigt för att gå promenader, sen blev det några timmar på gymmet. Både orken och kondisen förbättrades ganska snabbt.

– Jag har alltid fått höra ”Du hade varit så fin om du bara gick ner några kilo”. När man hört sånt tillräckligt många gånger så tror man på det, berättar Loulou.

”Biggest Loser är det bästa jag gjort”

Och även om hon alltid älskat att stå på scen och sjunga, så har hon även blivit varse om hur utseendefixerad branschen är. I Idol fick hon till exempel höra att hon måste sminka sig för att få tittarnas röster.

Men på slottet i Biggest Loser slutade hon tvåa, efter en fantastisk prestation i den klassiska cykelutmaningen, där hon cyklade i ett dygn. Vann gjorde Anna Book.

– Tiden på slottet var det bästa jag gjort. Det förändrade allt – min hälsa är superbra nu. Det var något jag gjorde för bara mig själv. Annars tycker jag att jag gör saker för andra hela tiden: för en pojkvän, barnen, hemtjänsten… Detta var bara, bara för mitt eget bästa, vilket var så värdefullt för mig.

Loulou håller fast vid sina dagliga promenader, har dragit ned på kolhydraterna och har till och med börjat med spinning – trots det oförglömliga dygnet i cykelsadeln på slottet.

Källa: Allas.se Foto: TT

Läs mer:

Biggest Loser-deltagarna om tiden före slottet: ”Var rädd för vad folk skulle tycka”

”Biggest Loser”-Pischa: Så hittar du träningslusten med parträning

Här är deltagarna i ”Biggest loser VIP” 2017

Redaktionens tips