Träningsprofilen om hatkommentarerna mot hennes kropp

Angelica Blick
Influencers som visar att starkt är vackert
Slå på ljud

Angelica Blick, 29, var en av de första svenskarna som gjorde karriär inom sociala medier. Under åren har vi fått följa Angelicas vardag genom resor över hela världen, ofta med mode i fokus. Men de senaste åren har Angelica hittat sin stora passion, nämligen styrketräning, och nu får följarna se henne slå rekord efter rekord med vikter på hundratals kilon. Idag följer över en miljon människor Angelica på hennes Instagram-konto.

Tidigare i år medverkade hon även i webbserien ”Fitness Diaries” på Dplay, där det gick att följa flera kvinnliga influencers liv med träningen i fokus. Programmet möttes delvis av kritik från personer som ansåg att serien uppmanade till träningshets. De medverkande ansåg däremot att de bidrog till att rasera den normativa bilden av hur en kvinna ”ska se ut”.

Får hat om utseendet

I ett nytt inlägg på Instagram, med tillhörande video, väljer nu Angelica Blick att öppna upp kring hatet hon fått utstå sedan hon började träna. Hon skriver att hon får kommentarer som ”Du ser ut som en man med den kroppen”, ”Varför gör du inte bröstimplantat?”, ”Platt utan bröst”, ”För muskulös”, ”Inte feminin” och ”Tur för dig att man inte ser att du har en sådan muskulös kropp när du bär kläder”.

”Dessa kommentarer är kommentarer som jag får dagligen för att jag har hittat en av mina största hobbyer, för att jag inte har bröstimplantat och för att jag inte har den typiska ”rätta kroppen” för samhället eftersom jag inte är tillräckligt ”feminin”, skriver Angelica i inlägget.

Samhällets mall

Hon skriver att hon lyckligtvis inte bryr sig om vad folk säger eller tycker men att hon anser att det är oroväckande att det finns en så stark norm i samhället för hur en kvinna eller man ”ska se ut”.

”Vem bestämde sig för att ett sätt är ”rätt väg” och andra inte? Samhället har skapat en ”mall” som människor placeras in i för att passa in så mycket som möjligt. Det är som att vi ska förändras till något bara för att vårt samhälle säger det.”

”Insidan räknas”

Hon uppmanar alla sina följare att inse vikten av att det är insidan som räknas.

”Jag bryr mig inte om hur jag ”ska se ut” utan bara om hur jag mår. På insidan. För när allt kommer omkring så är det faktiskt det enda som betyder någonting. Och jag hoppas att alla som läser detta känner likadant för sig själva och sina kroppar. För din kropp är fantastisk precis som den är och det är DU också”.

Inlägget har mötts av hundratals kommentarer och tusentals likes. ”Alla kroppar är fina kroppar!” skriver en följare och får medhåll av andra som tackar Angelica för att hon inte ger vika för nättrollen.

Här kan du läsa hela Angelica Blicks inlägg:

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Foto: TT, Instagram

LÄS MER: 

The Mamas om kroppsidealen: ”Omvärlden ville förminska oss”

Sångerskan Adele möts av kritik efter viktnedgången

Stina Wollter om näthatarna: ”Jag kan inte backa nu”

Utvald läsning