Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Nya restriktioner: Munskydd i kollektivtrafik och sänkt maxantal på flera platser

18 dec, 2020 
AvHanna Carlsson
Stefan Lövfen under presskonferens och kvinna med munskydd i kollektivtrafik.
Under dagens presskonferens meddelande statsminister Stefan Löfven och regeringen att det kommer införas nya hårdare restriktioner för att stoppa spridningen av covid-19. Munskydd i kollektivtrafiken och sänkt maxantal på flera platser är några av ändringarna som ska börja gälla.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 frågor och svar om coronavaccinetBrand logo
7 frågor och svar om coronavaccinet

Coronaläget i Sverige är allvarligt och antalet smittade ökar kraftigt. Flera regioner larmar om högt tryck på sjukhusen och på allt fler sjukhus i landet har man snart nått en maxgräns. Under dagens kallade statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till en digital pressträff.

Munskydd i kollektivtrafik och sänkt maxgräns på flera platser

Nu inför regeringen fler och hårdare restriktioner för att begränsa coronasmittan. Bland annat kommer maxantalet för restaurangbesök att sänkas från åtta personer till fyra personer. Det kommer även införas ett maxantal på butiker, köpcentrum och gym. Hur många personer som får vistas på samma plats beror på platsens storlek. Men regeringen flaggar även för att stänga ner platserna om restriktionerna inte följs och smittspridningen inte minskar.

Annons

– Om det inte fungerar kan regeringen stänga dem, säger Stefan Löfven.

För att minimera smittan i kollektivtrafik rekommenderar nu Folkhälsomyndigheten också att resenärer ska bära munskydd under rusningstider.

– Vi kommer senare komma med rekommendationer kring vilka munskydd man ska använda. Har man inte ett eget ska trafikbolaget kunna dela ut munskydd, säger Johan Carlsson.

Johan Carlsson säger också att chanserna att undvika trängsel under storhelgerna är goda men att risken ökar igen när folk återgår till jobbet.

– Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram rekommendationer när det gäller arbetspendlingen under vardagar.

Hemmaarbete har varit rekommenderat tidigare men nu skärps även denna rekommendationen. Nu ska även all icke-essentiell personal arbeta hemma, med start omgående fram till och med 24 januari.

Även det tidigare alkoholförbudet förändras. Från att alkoholförsäljningen tidigare förbjudits efter klockan 22.00 tidigareläggs den nu till 20.00.

Annons

Det här gäller:

 • Maxantalet för restaurangbesök sänks från åtta till fyra.
 • Munskydd rekommenderas i kollektivtrafik vid rusningstider.
 • All icke-essentiell personal ska arbeta hemma till och med 24 januari.
 • Alkoholförsäljningen förbjuds efter klockan 20.00.
 • Gymnasieskolor ska fortsätta planera för distansundervisning.
 • Maxantal införs på butiker köpcentrum och gym. Om det inte får planerad effekt kommer regeringen stänga ner de verksamheten.
 • Folkhälsomyndigheten uppmanar handeln att ställa in mellandagsrean.

Ny pandemilag kan börja gälla 2021

Tidigare har socialminister Lena Hallengren meddelat att regeringen remitterat ett utkast av en tillfällig pandemilag, en ramlag, för att bromsa smittspridningen av coronaviruset och covid-19.

Redan i april godkändes tillfällig krislag men nu kan alltså en förlängning av den tidigare lagen komma att träda i kraft. Lagen förväntas starta 15 mars 2021 och vara i ett år framåt.

– Även den lagen gav regeringen möjlighet att just anta regler om att stänga köpcenter, flygplatser med mera. Den användes aldrig och förlängdes inte heller när den gick ut i juni, säger Henrik Wenander, juridikprofessor vid Lunds universitet till Svenska Dagbladet.

Hittills har regeringen enbart haft smittskyddslagen och ordningslagen som verktyg mot smittspridningen och covid-19, vilket innebär att exempelvis situationer som trängsel på bussar och i butiker inte omfattas, eller Skansen kunde ha fortsatt öppet medan Liseberg var tvunget att stängas.

Annons

Verksamheter som ska omfattas av pandemilagen är:

 • Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
 • Platser för fritids- eller kulturverksamhet.
 • Handelsplatser.
 • Kollektivtrafik.
 • Användning eller upplåtelse av platser för privata sammankomster.

Julen 2020: Här är restriktionerna

Regeringen har även kommit med restriktioner för årets julfirande. Max åtta personer fick samlas under julen – en siffra som även inkluderade mindre barn. Tidigare har regeringen och Folkhälsomyndigheten även uppmanat svenska folket att undvika köpcentrum, kollektivtrafik och butiker. Det finns i nuläget inget reseförbud men individen ansvarar för att resa så smittsäkert som möjligt.

Det här gäller:

 • Fira bara jul i små sällskap.
 • Undvik köpcentrum, kollektivtrafik och butiker. Handla ensam.
 • Individen ansvarar för att resa smittsäkert, dock inget reseförbud.

Foto: TT

Läs mer:

Så många kan ha återsmittats av covid-19 i Sverige

Undvik corona när du handlar

De 4 vanligaste symtomen på covid-19

Annons