Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Hårdare restriktioner införs – barer och restauranger ska stänga 23

10 jan, 2022 
Magdalena Andersson på pressträffen
Under måndagen 10 januari höll statsminister Magdalena Andersson en extrainsatt pressträff för att presentera ytterligare restriktioner till följd av den ökade smittspridningen. Det här gäller från onsdag 12 januari.
Annons
Regeringen inför skärpta coronarestriktioner – detta gällerBrand logo
Regeringen inför skärpta coronarestriktioner – detta gäller

Smittspridningen av omikronvarianten fortsätter att spira runtom i landet och trycket på vården har återigen blivit närmast ohanterbar. Det är av den anledningen som statsminister Magdalena Andersson (S) under måndagen 10 januari kallade till en extrainsatt presskonferens där hon ihop med socialministern Lena Hallengren, generaldirektören på Socialstyrelsen Olivia Wigzell, och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell presenterande nya – striktare – restriktioner.

Se ocksåDeltakron: Ny virusvariant där delta och omikron kombinerats.

Detta gäller från och med onsdag 12 januari.

Måndagens pressträff
Olivia Wigzell, Lena Hallengren, Magdalena Andersson, Karin Tegmark Wisell under måndagens extrainsatta pressträff.

Nya restriktioner 12 januari – så påverkas du

Åtgärderna som presenterades under måndagen kommer att omprövas av Folkhälsomyndigheten inom 14 dagar, berättar generaldirektör Karin Tegmark Wisell, men hon uppmanar till en beredskap för att nya restriktionerna kommer gälla minst en månad.

  • Fortsatt stark uppmaning till att alla som kan arbeta hemifrån ska göra det.

  • Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.00 och en begränsning på högst 8 personer per sällskap införs. Avstånd mellan sällskapen måste uppgå till minst en meter.

  • Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får maxtak på 50 deltagare, om man inte har krav på vaccinbevis. Där krav på vaccinbevis införs restriktioner om avstånd och andra smittskyddsåtgärder.

  • Antalet personer vid privata sammankomster sänks från 50 till 20 sittande personer. Rekommendation om begränsat antal nära kontakter inomhus och att undvika stora middagar och fester införs.

  • Användning av munskydd i kollektivtrafiken uppmanas fortsatt. Ytterligare smittskyddsåtgärder införs inom långväga kollektivtrafik.

  • Deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska införas inom kort.

  • På mässor införs vaccinationsbevis om antalet deltagare överstiger 50 personer.

  • Skolan ska vara öppen som vanligt. Vuxenutbildningar kan använda distansundervisning som verktyg för att undvika trängsel.

  • Allmän avrådan att delta i olika cuper och läger inomhus.

Ökat ansvar på enskilda individen

Statsminister Magdalena Andersson förklarar hur vaccinet mot covid-19 fortsatt är det viktigaste vi kan göra för att lindra situationen. Däremot är det bevisat att två doser i många fall inte kan stå emot den nya omikronvarianten – och hon menar därför på att det är viktigt att ta sitt personliga ansvar och följa alla andra smittskyddsåtgärder, samt ta den tredje sprutan när man kan.

Foto: TT/Regeringens pressträff

Annons