Nya beslutet: Vid dessa tider bör du bära munskydd i kollektivtrafiken

Anders Tegnell under presskonferens samt kvinna med munskydd i kollektivtrafik.
Nya hårdare restriktioner - det här gäller
Slå på ljud

Munskydd har varit en omdebatterad fråga då Sverige är ett av få länder som inte haft krav eller rekommendationer om att bära mask tidigare. Anledningen till det är att Folkhälsomyndigheten länge hävdat att munskydd inte hör hemma i vår strategi. Men nu har de ändrat sig och rekommendationen att bära munskydd i kollektivtrafiken startar redan i början av nästa år.

Då bör du bära munskydd i kollektivtrafiken

Redan innan jul kom den första rekommendationen att bära munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid från och med den 7 januari 2021. Men vilka som skulle beröras och vilka tider som gällde har varit lite oklart – fram tills nu.

I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten skriver de nu att munskydd rekommenderas när man reser i kollektivtrafiken vardagar klockan 07.00-09.00 samt 16.00-18.00. Rekommendationen ska gälla i hela landet, även om trängseln ofta är som störst i storstäderna.

– Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Trafikbolaget bör erbjuda munskydd till de som behöver

Men vad händer om man inte har med sig ett munskydd på de utsatta tiderna? Enligt Folkhälsomyndigheten ska resenären i första hand ha med eget munskydd, skyddet bör vara av god kvalité, så kallat CE-märkt.

Men myndigheten rekommenderar även trafikbolag att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte har med eget. Trafikbolag uppmanas även att informera resenärer om att munskydd bör bäras, hur det ska bäras samt hur de efter användning ska tas omhand.

Nya restriktioner gällande resor från Storbritannien

Men det är inte bara resandet inom Sverige som får nya rekommendationer. Även råden kring resor från Storbritannien skärps. Den 20 december meddelade regeringen om ett inreseförbud från Storbritannien. Anledningen beror på att man upptäckt en ny mer smittsam variant av coronaviruset i landet.

Folkhälsomyndigheten uppmanade alla svenskar som rest från landet att sätta sig i hemmakarantän i en vecka. Men nu skärps råden ytterligare. Nu måste alla inresande från Storbritannien även uppvisa ett negativt test på covid-19 vid inresa till Sverige från 1 januari 2021. Är testet positivt ska man inte kunna resa in i landet. Testet får max vara 72 timmar gammalt och de som landar i Sverige får även göra ett nytt coronatest direkt vid ankomst samt ytterligare ett test fem dagar senare.

Kravet gäller dock inte svenska medborgare, som alltid har rätt att resa in i Sverige.

Läs mer:

Corona: 4 smittohärder på stormarknaden – så duckar du dem

Corona: Funkar munskydd? Så här svarar experterna

Vilket munskydd är bäst? Dessa skyddar bäst mot coronaviruset

Utvald läsning