Varken nattuggla eller morgonlärka? Då kan du vara en tupplurare!

Är du en tupplurare?

Vissa flyger upp som en champagnekork ur sängen på morgonen, medan andra har sin mest produktiva tid sent på kvällen. Forskare menar att vi alla tillhör olika kronotyper, beroende på vår medfödda dygnsrytm.

Personer med tidig kronotyp har en biologisk sömncykel som ligger lite före dygnets ljuscykel, och alltså är piggast på morgonen. Personer med sen kronotyp är tvärtom typiska kvällsmänniskor.

Men nu har forskare hittat ytterligare två kronotyper – tupplurare och eftermiddagspersoner. I studien tittade man på sömnvanor och trötthetsnivå under dagen hos 1300 personer, de flesta av dem kvinnor.

En tupplur på jobbet rekommenderas

631 av dem var antingen typiska nattugglor eller morgonlärkor. Men 550 av dem kvalade istället in som tupplurare eller eftermiddagspersoner.

Det som utmärker en tupplurare är att hen vaknar pigg och håller sig alert till klockan elva på förmiddagen. Efter det känner hen sig trött fram till ungefär klockan tre på eftermiddagen. Efter tre vaknar hen återigen till liv och håller sig alert fram till tio på kvällen.

De här personerna behöver ofta ta en tupplur, därav namnet. Forskarna bakom studien menar att om kronotypen tupplurare fick lägga sig och vila en kvart på eftermiddagen så skulle de vara mer produktiva på jobbet.

Till skillnad mot tupplurarern är eftermiddagspersonen svårstartad på morgonen. Ofta vaknar hen och är trött. Först framemot lunchtid kvicknar den här kronotypen till, för att sedan få en dip vid femtiden på eftermiddagen.

Ungefär 30 procent av dem som deltog i studien passade inte in i någon av de fyra kronotyperna.

Foto: TT

Läs mer:

5 anledningar att ta en tupplur – varje dag

Därför mår morgonpigga bättre än nattugglor

Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork

Utvald läsning