Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Vad är incel? Varningstecknen och allt du behöver veta om begreppet

23 sep, 2021 
En ung och ensam manlig incel.
Incel är ett begrepp som har funnits ganska länge men återigen har blivit aktuellt. Vet du vad en incel är och vad rörelsen innebär? Om inte så är här allt du vill veta om termen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Vad är Incel? Allt om begreppet alla pratar omBrand logo
TV: Vad är Incel? Allt om begreppet alla pratar om

Flera våldsdåd runtom i världen undertecknade gärningsmän som identifierar sig som incels har återigen satt ordet på kartan. Egentligen är incel en ganska harmlös beskrivning av en person som ofrivilligt lever i celibat. Men själva rörelsen har till viss del kommit att bli någonting annat.

Här går vi igenom ordets betydelse, rörelsen och varningstecknen.

Vad betyder incel?

Själva termen är en förkortning av engelskans involuntary celibacy. Översatt till svenska betyder det alltså ofrivilligt celibat. Begreppet incel myntades av en kvinnlig kanadensisk collegestudent redan 1993.

Hon använde då termen i en mejltråd som var öppen för alla, oavsett kön och sexuell läggning, för att beskriva att man led av ensamhet och inte hade lyckats upprätta några romantiska eller sexuella relationer.

Annons

Under 2000-talet har dock begreppet utvecklats till att nästan uteslutande innefatta heterosexuella män som på olika nätforum skyller sitt ofrivilliga celibat på kvinnor.

Vad menas med incelrörelsen?

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, släppte förra året en rapport där de granskat den digitala incelkulturen. Det är egentligen ingen organisation eller rörelse med en tydlig ideologi, även om det ofta kan låta så.

Det handlar snarare om lösa sammanslutningar med lite olika inriktning, man skulle kunna kalla det för fraktioner inom en rörelse. En del är helt enkelt bara ensamma och olyckliga och finner en gemenskap i forumen, medan andra odlar kvinnohat och hämndlystnad till följd av en oförmåga att inleda relationer.

Incelkulturen kan vara farlig

Anledningen till att FOI gjorde undersökningen förra året var för att flera länders säkerhetstjänster varnat för ett växande hot från incelmiljön på nätet. Alltså från de våldsbejakande fraktionerna.

Annons

Enligt Lisa Kaati, forskare på FOI, förmedlar forumen en utseendefixerad världsbild uppblandad med pseudovetenskapliga sociobiologiska teorier.

– Tonen är i många fall hatfylld, speciellt mot kvinnor som i vissa fall betraktas som naturresurser i stället för människor. På forumen förekommer också hyllningar av kända våldsverkare och mördare, sa hon i ett pressmeddelande när rapporten släpptes.

Dokumentär avslöjar att incels kan vara ett växande hot

Det har till och med utförts ett tiotal dödliga attacker i världen av människor som ingår i eller har inspirerats av den här incelkulturen.

Än så länge har inga vansinnesdåd utförts i Sverige. Men i den nya dokumentären Kalla fakta: Svenska incels medger Säkerhetspolisen, Säpo, att den svenska incelrörelsen skulle kunna bli ett reellt hot.

På extrema internetforum hotar nämligen även svenska incels med att använda våld.

Bok om incels klargör att det inte är en homogen grupp

Stefan Krakowski är överläkare i psykiatri och har skrivit boken Incel: Om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris. För den har han djupintervjuat svenska incels, vilket han berättar om i Sveriges radio P1.

Annons

Han poängterar att det här inte är en homogen grupp men att det ändå finns vissa gemensamma nämnare. Återkommande faktorer verkar vara att de flesta lever socialt isolerade, aldrig har lyckats inleda romantiska eller sexuella relationer med en kvinna och att de mår dåligt psykiskt.

– Självhatet, självföraktet och självmordsplanerna finns hela tiden närvarande i de allra flesta fall skulle jag säga, säger Stefan Krakowski till kanalen och fortsätter:

– Det finns hopp. Det handlar om att bryta den sociala isoleringen. Där ska familj och vänner vara uppmärksamma, skolan har en viktig uppgift, vården och psykiatrin också. Tillsammans kan vi hjälpa de här männen.

Författaren menar att den övervägande majoriteten av incels inte utgör något hot mot samhället eller är farliga, även om det finns en liten andel våldsbejakande individer som vi behöver hålla koll på.

Varningstecknen på att någon håller på att bli en incel

Lisa Kaati har berättat för Aftonbladet vilka varningstecken man som till exempel förälder kan hålla utkik efter om man är orolig för att ens barn rycks med av tankarna som finns på olika incelforum.

Här kommer dem i korthet:

  • Personen pratar om kvinnor på ett avhumaniserande sätt
  • Det förekommer uppmaningar till att begå våldsbrott
  • Personen ger uttryck för självmordstankar eller dödslängtan
  • Det förekommer dyrkande av tidigare våldsverkare
  • Personen lider av stark ångest
  • Uppvisande av ett aggressivt beteende
  • Personen drar sig undan
  • Sådant som tidigare var roligt är inte roligt längre
  • Personen blir väldigt utseendefixerad

Källor: Totalförsvarets forskningsinstitut, Aftonbladet, TV4, Sveriges radio

Foto: TT

Annons