Varningstecken: Det här kan tyda på att du träffat en våldsam man

10 tidiga varningstecken på en våldsam relation
1:14

Efter reklamen: 10 tidiga varningstecken på en våldsam relation

(1:14)

Slå på ljud

Det kan börja med en himlastormande förälskelse och stark passion, ni lever i er egen bubbla och det är ni mot hela världen. Men efter en tid kan de små, nästan skämtsamma nålsticken dyka upp. Han kommenterar ditt sätt att prata, förminskar dina åsikter, pratar bebisspråk med dig inför andra och tycker att ditt val av umgänge lämnar mycket övrigt att önska.

Relationen följer ofta samma mönster

Allt detta kan vara subtila signaler på att han kanske inte är den du tror. Det finns nämligen flera gemensamma personlighetsdrag hos män som senare i relationen utsätter sina partners för våld.

Ett vanligt mönster är att relationen med en sådan man ofta börjar med en väldigt intensiv förälskelse där ni avskärmar er från omvärlden. Här är några andra gemensamma beteenden som utmärker våldsamma män:

10 saker våldsamma män ofta har gemensamt

1. Han går för fort fram

Han vill gärna vara med dig precis hela tiden och pratar väldigt tidigt om att flytta ihop och bilda familj. Han har planerat hela er framtid och vill inte vara i från dig en enda sekund, nu när han äntligen hittat dig. Syftet är att binda dig till honom och isolera dig från andra.

2. Han är intensiv och dyrkar dig

Han dyrkar marken du går på eftersom du är den enda kvinnan som någonsin har förstått honom. Han säger att du är hans tvillingsjäl och att ni hör ihop. Han idealiserar dig och sätter dig på en piedestal. Ingen kommer någonsin att älska dig som han!

3. Han är överdrivet hjälpsam

I början kan han vara väldigt hjälpsam och ställa upp så han nästan slår knut på sig själv. Allt för att försätta dig i tacksamhetsskuld gentemot honom. Får han inte hjälpa till blir han förnärmad och kanske till och med arg.

7 saker jag lärde mig av att lämna en narcissist

4. Han vill framstå som en hjälte

Våldsamma män attraheras ofta av sårbara kvinnor. Det kan vara en nyseparerad kvinna eller någon som just gått igenom en kris. Han blir räddaren i nöden som tar hand om dig och skyddar dig mot allt ont. Inte sällan väljer han en mycket yngre kvinna som han kan vara mentor åt.

5. Han pratar illa om sina ex

Det är inte ovanligt att han verkar ha haft enorm otur med kvinnor. Innan han mötte dig, vill säga. Ofta är hans ex en riktig häxa. Han kan inte se att han gjort något som ledde till att deras relation inte höll. Allt är den exets fel.

6. Han skämtar på din bekostnad

Efter en tid kan han börja skämta på din bekostnad och kanske antyda att du är lite småkorkad eller en tjockis. Allt på ett förtäckt kärleksfullt sätt. Han kan också himla med ögonen eller fnysa åt dina åsikter, kanske även inför andra människor.

7. Han är perfekt

Ett typiskt drag hos våldsamma män är att de ofta anser sig vara felfria. De är offer för allt från jämställdhet till samhällets normer. Inte sällan har han en knepig kvinnosyn. Ingenting är någonsin hans fel. Det är dig det är fel på. Han får dig att känna skuldkänslor över allt som går fel.

Politiker kräver krafttag efter att fem kvinnor mördats

8. Han begränsar dig

Helst vill han ha dig helt för sig själv. Han tycker inte om dina vänner eller din familj och tycker att dina fritidsaktiviteter är fåniga. Han gör dig osäker genom att anmärka på ditt utseende och sätt att vara på. På så sätt begränsar han successivt ditt livsutrymme. Syftet är att så småningom isolera dig helt från omvärlden.

9. Han är kontrollerande

Han vill alltid veta vart du ska ta vägen och när du kommer hem. Han erbjuder sig att skjutsa dig till alla aktiviteter för att ha kontroll. Helst vill han bestämma vilka du umgås med. Han kan också kräva att få tillgång till din mobil och mejl.

10. Han är svartsjuk

Han vill veta precis allt om dina tidigare relationer. Ibland kan han kräva att du jämför honom med dina tidigare män, vem var bäst i sängen, till exempel? Han tycker inte om att du pratar med andra män. Han kan helt ogrundat antyda att du har varit otrogen – eller till och med anklaga dig för det.

Källor: Roks, TV4, RSK/Nolltolerans mfl

Foto: TT

Utvald läsning