Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Här vill vi semestra – men här drabbar också deltavarianten hårt

12 jul, 2021 
Teneriffa på Kanarieöarna där deltavarianten drabbar hårt
Nu sprids deltavarianten med rasande fart på flera turistorter. Lokala företrädare i Spanien varnar för att unga behöver intensivvård.
Hit vill vi resa och här drabbar deltavarianten hårt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver vetaBrand logo
Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta

Resejättarna ser en kraftig bokningsökning av charterresor. Men på flera platser i Spanien, som just nu hamnar på plats två över flest bokningar av charterresor, härjar deltavarianten av coronaviruset för fullt.

Svenska dagbladet har sammanställt svenskarnas mest eftersökta charterresmål:

  1. Grekland, och då framför allt Kreta, Rhodos, Samos och Parga.
  2. Spanien, och då främst Mallorca. Men även Fuerteventura.
  3. Cypern.
  4. Kroatien.

Här är kraven som ställs vid inresande till de populära semesterresmålen.

På de här resmålen är smittan värst

Europeiska smittskyddsmyndigheten har tagit fram en karta som visar att smittspridningen är som värst på de här populära resmålen om man ser till antalet smittade per 10 000 invånare. Det rapporterar TV4.

  1. Cypern
  2. Spanien
  3. Nederländerna
  4. Malta
  5. Portugal
  6. Grekland

Spanien är även i år svenskarnas nummer ett när det gäller resmål, säger Per J Andersson, redaktör på Vagabond, till kanalen. Smittspridningen har framför allt varit som störst på turistorter där det är en väldigt stor koncentration av turister.

Annons

– Ett gott råd kan vara att åka till mindre befolkade platser och bete sig som man gör hemma. Att inte trängas inomhus, inte gå på klubbar och sitta utomhus. Det är ju inte några problem, det är medelhavet, fortsätter han.

Se ocksåså kan fullvaccinerade smitta andra.

Deltacoronaviruset sprids bland unga på Kanarieöarna

På de spanska semesterdestinationerna Kanarieöarna, Mallorca och Barcelona ökar spridningen av deltavarianten snabbt, rapporterar Expressen.

När det gäller Kanarieöarna och den spanska regionen Valencia så har de sedan juni drabbats hårt av en hög deltaspridning främst bland ovaccinerade ungdomar.

Unga behöver intensivvård på semesterorten Teneriffa

Teneriffa har högst andel smittade per 100 000 invånare på Kanarieöarna.

– Trycket på sjukhusen börjar öka. På Teneriffa ligger antalet intagna på intensivvårdsavdelningarna på 15 procent och unga människor tas in till intensivvård, säger regionens ledare Angel Victor Torres till Cadena Ser Radio, enligt Reuters.

Annons

Mallorca och Ibiza hårt drabbade av delta

Balearerna, dit Mallorca och Ibiza hör är också hårt drabbat. Men regionerna stöter dessutom på patrull när det gäller införandet av nya restriktioner av lite olika anledningar.

På en del platser har undantagstillståndet gått ut och på andra tycker inte regeringen att det behövs.

Barcelona inför utegångsförbud och stänger klubbar

I Katalonien, där Barcelona ligger, har man dock lyckats med att införa restriktioner.

I helgen stängs nattklubbar, och samtidigt införs krav på negativt coronatest eller vaccinbevis för att delta i utomhusarrangemang där över 500 personer deltar.

– Pandemin är inte över, de nya varianterna är väldigt smittsamma och vi har fortfarande stora segment av befolkningen som inte är vaccinerade, säger Patricia Plaja, talesperson för regionens regering, enligt nyhetsbyrån AFP.

Deltaviruset dominant i Thailand och många dödsfall i Indonesien

Deltavarianten har blivit dominant även på semesterresmålet Thailand och man försöker nu att bromsa ökande coronafall. I bland annat Bangkok har man infört utegångsförbud på kvällarna.

Indonesien har också drabbats svårt av deltavarianten och många dör. Sjukhusen i landet har varit tvungna att börja neka nya patienter.

Källa: Svenska dagbladet, TV4, Expressen, Reuters, AFP

Foto: TT

Annons