Vaccinpassen är här! Dessa länder kan du resa till efter bara en dos

coronavaccin-spruta och flygplan vid grekisk flagga
TV: Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta
1:18

Efter reklamen: TV: Nu finns vaccinpasset tillgängligt - här är allt du behöver veta

(1:18)

Slå på ljud

EU:s digitala covidbevis eller covidpass är ett fysiskt eller digitalt dokument som så småningom kommer kunna bevisa att du antingen testats negativt mot covid-19, tillfrisknat från sjukdomen eller har vaccinerats. Detta underlättar resande inom EU samt till Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Diskussion kring övriga länder pågår och kommer vara upp till varje land att besluta om de kommer godta dessa.

Dessa datum gäller:

  • 1 juli: Covidbevis kan registrera att du vaccinerat dig, och du kan få det inom sju dagar från att du vaccinerat dig.
  • Mitten av juli: Negativa PCR-test kan registreras, om företaget du tagit testet mot är ansluten till E-hälsomyndigheten
  • 12 augusti: Covidbeviset kan innehålla information om att du tillfrisknat från sjukdomen

Se ocksåSå kommer coronapasset att funka.

Så beställer du ett covidbevis

Du kan ladda ner eller beställa ditt vaccinpass från och med 1 juli genom att logga in med din E-legitimation på ehalsomyndigheten.se alternativt på covidbevis.se. Intyget är helt gratis och du kan välja om du vill få det skickat till din digitala brevlåda, eller få det i ett format du kan skriva ut eller spara ned.

När du har ett coronapass kan du generellt resa friare, men det innebär ingen garanti att få komma in i alla andra länder. Restriktioner finns fortfarande och vad som gäller varierar en del från land till land. För vissa länder räcker det med att fått en vaccinspruta, medan andra har hårdare krav. Det här gäller för våra europeiska länder just nu.

Resmålen där det räcker att ha fått en dos vaccin

De flesta länder kräver att det gått 14 dagar efter den andra sprutan, men det finns länder där restriktionerna är lättare än så. Det kan dock inte nog poängteras att dessa regler skiljer mycket mellan medlemsländerna och att man måste kolla Utrikesdepartementets hemsida för den senaste information innan man reser. Här är länderna som godtar att man bara tagit en vaccin-spruta.

Österrike

Har man tagit ett endosvaccin så gäller det dock först 22 dagar efteråt, och högst i nio månader. Vid två tagna doser är covidpasset giltigt direkt.

Tyskland

Sen den 27 juni har kraven om uppvisande av negativt test, vaccinering eller tillfrisknande från covid-19 hävts för Sverige, med undantag för regionerna Kronoberg, Norrbotten och Värmland.

Vaccinforskaren: En tredje dos mot covid-19 kan krävas för alla

Tjeckien

Covidpass och uppvisande att det gått minst 22 dagar efter man fått första dosen räcker.

Slovakien

Covidpass och uppvisande att det gått minst 21 dagar efter man fått första dosen räcker, men inte för mer än 90 dagar sen.

Malta

Alla med covidpass som är EU-godkänt får resa till Malta utan restriktioner.

Kroatien

Det räcker att du fått en dos men typen av vaccin du fått påverkar tidspannet inom vilket du kan resa fritt i l landet. Om du fått Pfizer, Moderna eller Sputnik så måste du ha fått den för 22 till 42 dagar sedan. För Astra Zeneca ska man ha tagit den mellan 22 och 84 dagar tidigare. Har du fått en dos av Janssen eller Johnson & Johnson, och därmed är färdigvaccinerad, så kan du resa in efter 14 dagar.

Italien

Covidpass och uppvisande att det gått minst 15 dagar efter man fått första dosen räcker.

Vacker strand i Malta

Vi är nog många som saknar att få semestra utomlands. Snart kan det bli verklighet! Foto: Unsplash.

Resmålen du behöver vara fullt vaccinerad för

I de flesta länder kan ett negativt PCR-test eller tillfriskningsintyg fungera bra. Men för att få använda det kostnadsfria covidpasset måste du i dessa länder vara fullt vaccinerad, och ofta vänta en tid därtill:

Danmark, Ungern, Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Lettland, Litauen, Luxemburg, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Slovenien, Storbritannien, Ukraina.

Se ocksåhit vill vi resa och här härjar deltavarianten.

Norge och Ungern får man fortfarande inte resa till alls om man inte är bosatt i landet eller är en inhemsk medborgare.

Källa: Aftonbladet, Sweden Abroad

Foto: TT/Unsplash

Utvald läsning