Därför ska du aldrig torktumla dina trosor

Underkläder i en torktumlare.
TV: Här är 7 klädesplagg du inte bör torktumla
1:09

Efter reklamen: TV: Här är 7 klädesplagg du inte bör torktumla

(1:09)

Alla torktumlare har olika inställningar, detta för att kunna torka olika typer av kläder på det mest effektiva och minst skadliga sättet. Handdukar som absorberar mycket vatten och tar längre tid att torka torktumlas på hög värme, medan tunna kläder som lätt skrynklar sig torkas på lägre värme. Underkläder då? För dem gäller helt andra regler.

Se ocksåenkla knepet som torkar din tvätt på nolltid.

Torktumlaren kan skada dina underkläder

Samma maskin som effektivt torkar dina kläder och handdukar kan faktiskt göra stor skada på dina mest intima plagg som trosor och bh:ar. Detta eftersom den förstör elasticiteten i dem.
– Inte nog med att värmen krymper saker, den bryter bokstavligt talat ner tyget och böjer bh-bygeln i fel form, det säger experten Jenny Altman som jobbar på Wolford till tidningen Women´s Health.

Ingen vill ju ha trosor som glider ner på höften och knappt ens går att använda som menstrosor – det bästa tipset för att slippa det? Jo, det bästa är att torka dina underkläder på en tvättlina, helst utomhus. Ibland har man ju dock inte så mycket tid så då kan man, enligt Underwear Expert, lägga in underkläderna i torktumlaren. Tänk dock på att då torka underkläderna på “avkylningsprogrammet”, om det finns en sådan inställning, det är skonsammare för dem.

Så ofta ska du tvätta dina kläder – plagg för plagg

Att tvätta underkläder

En annan bra riktlinje för underkläder är att alltid tvätta dem för hand, gärna med ett tvättmedel som är specialanpassat för känsliga tyger. Processen att dränka och vrida ur underkläderna, som tvättmaskinen gör, böjer bh-byglarna och drar upp spetsen på trosorna. Om du inte ha möjlighet att tvätta för hand så se i alla fall till att investera i en tvättpåse som du förvarar dina underkläder i. Det är också bra att undvika att tvätta trosor med till exempel hårda jeans eller frotté, det hårda tyget kan gnuggas mot underklädernas tunna tyg och förstöra det.

Så: Undvik torktumlaren och tvätta helst dina underkläder för hand – på detta sätt får du plagg som lever länge.

Källa: The list

Foto: TT

TV: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta
1:24

Efter reklamen: TV: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta

(1:24)

Redaktionens tips
Hacket som visar hur smutsig din ”rena” tvättmaskin egentligen är
Så sällan tvättar britterna sina lakan – du kommer att bli chockad
Frun tvättar sin mans kuddar för första gången på fem år – chockas