HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Så tvättar du dina sneakers på bästa sätt – i tvättmaskin eller för hand

14 apr, 2021 
Tvätta sneakers med tandborste och bikarbonat.
Dags att tvätta dina sneakers? Vill du inte ta några risker genom att tvätta de i tvättmaskin bör du göra det för hand – och det är lättare än man kan tro. Här guidar vi dig till rena skor igen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 Tidlösa skor att investera iBrand logo
5 Tidlösa skor att investera i

Det börjar äntligen bli sneaker-säsong på riktigt! Kanske har du också plockat fram skorna ut garderoben och insett att de skulle behöva en rejäl rengöring innan du drar på dem? Intorkad smuts, lera och damm – och allt annat som lätt fastnar på skorna – kan vara svårt att veta hur man ska få bort utan att skada ytan på sina sneakers.

Kan man tvätta sneakers i tvättmaskinen?

Det kan kännas lockande att bara slänga in sina smutsiga sneakers i tvättmaskinen – men då ökar risken att limmet mellan skon och sulan lossar och skon går sönder, samt att skorna tappar både form och spänst.

Däremot beror det också på vilket material dina sneakers är gjorda av. Kolla tvättinstruktionerna! Om du väljer att tvätta sneakers i tvättmaskin bör du lägga dem i en tvättpåse med dragkedja och tvätta i kallt vatten för att bevara färgerna.

Annons

För tvättmaskinens skull kan det vara bra att tvätta skorna ihop med några smutsiga handdukar, jeans eller träningskläder – det skyddar trumman.

Torktumla inte dina sneakers!

Så tvättar du skor och sneakers för hand

  1. Börja med att ta loss skosnörena. Tvåla in en gammal tandborste och skrubba snörena rena. Vill du tvätta skosnörena i tvättmaskin gör du rätt i att lägga dem i en enskild tvättpåse.
  2. Ta sedan skorna och börja med att borsta bort all lös smuts med hjälp av en mjuk borste. Du kan behöva använda en tandpetare eller bomullstops för att komma åt i de minsta utrymmena.
  3. Sedan tar du en mjuk trasa eller tvättsvamp, varmt vatten och tvättmedel och tvättar alla delar på skon som är/ska vara vattentäta – som sulan, eventuella reflexer och detaljer av skinn och läder.
  4. För att göra rent delar på skon som är av textil byter du till rent vatten och trasa/svamp/borste och tvål eller bikarbonat. Är det svåra fläckar kan du gnugga på lite tvättmedel och låta det stå i en kvart innan du torkar av.
  5. Torka sedan bort tvättmedel och tvål med vatten och en ren trasa.

Torka tvättade sneakers

När skorna är rena kan du med fördel ställa dem utomhus i skugga för att låta dem självtorka – men undvik direkt solljus. Du kan också ställa dem någonstans med bra självdrag, som i ett fönster, ett torksskåp eller vid en luftkonditionering.

Du kan knöla ner tidningspapper i de blöta skorna och byta med jämna mellanrum för att få dem att torka snabbare, ett knep som även funkar när skorna blivit blöta av regn eller annat. Om du tvättar innersulorna för sig och låter dem torka utanför skon går det ännu snabbare.

Tänk på att det kan ta mer än 24 timmar för dina sneakers att torka efter att du ha tvättat dem – så gör det inte dagen innan du tänkt använda dem.

När skorna är helt torra bör du applicera ett nytt lager impregneringsmedel på dem som skyddar mot väta och smuts.

Källa: Via.se, Sportamore Foto: TT

Annons