Annons

Annons

Så kommer du i form utan tvång och förbud!

Kom i form för din egen skull – inte för att uppnå ett skönhetsideal.

Tror du att det krävs en vilja av stål för att lyckas nå dina viktmål? Dags att tänka om! Så här kommer du i form utan att ge upp halvvägs.

Startar du gång på gång nya kom-i-form-planer, men lyckas aldrig komma i mål? Det är lätt att skylla på dålig karaktär eller bristande motivation – men forskning har faktiskt visat att du inte behöver någon vilja av stål för att nå din målvikt.

Annons

Tvärtom – ju tuffare du är mot dig själv, desto mindre blir din chans att lyckas. Här är istället 6 knep som kan hjälpa dig nå dina mål och samtidigt vara snäll mot dig själv.

Gilla MåBra på Facebook

 

Fundera över vad du inte kan vara utan
Måste du ha ett par bitar mörk choklad till kvällsteet varje dag, avskyr du att behöva tacka nej till efterrätten när du är bortbjuden eller kan du inte tänka dig att stå över rödvinet till fredagsmiddagen? Se då till att lägga in det i planeringen. Genom att dra ner lite på kalorierna någon annanstans, lägga in ett extra träningspass eller köra en fastedag i veckan kan du se till att det finns utrymme i din diet för att unna dig sådana saker. Du slipper dessutom det dåliga samvetet, som kan få dig att släppa spärrarna och frossa eftersom du redan har ”syndat”.

Läs mer: Ät sötsaker i små portioner och tappa kilon

 

Ät bara mat du tycker om
Hatar du brysselkål, men försöker tvinga i dig det ändå, för att det är nyttigt – eller råkar vara inkluderat i ett kalorisnålt recept? Byt hellre ut det mot en grönsak du tycker bättre om. Om maten inte smakar gott kommer du att känna dig otillfredsställd efter måltiden, även om du blivit mätt. Och ingen klarar av att äta äcklig mat i längden. Forskning från Cornell University visar att vi tröttar ut hjärnan genom att hela tiden välja mat vi tror att vi borde äta istället för mat vi vill äta. Till slut får hjärnan nog och det blir svårare att fatta sunda kostbeslut.

Läsarfråga: ”Hjälp, jag hetsäter kolhydrater!”

 

Njut av maten med mindfulness
Stressa inte i dig maten, utan njut av smaken i varje tugga och var medvetet närvarande. Ät långsamt och tugga ordentligt, så blir du mättare och känner dig mer tillfredsställd efter måltiden. Var dessutom noga med att alltid sitta ner när du äter. En brittisk studie har visat att vi blir mer benägna att småäta senare på dagen om vi kastat i oss maten på språng.

Läs mer: Bli fri från sötsug med hjälp av mindfulness

 

Tänk kortsiktigt
Visst kan du sporras av mål som att komma i form till en semester eller ett bröllop nästa år, men våra hjärnor är programmerade att fokusera på kortsiktiga mål. Det är svårt att hålla uppe motivationen när belöningen kommer långt in i framtiden, så tänk hellre på vad du vinner i stunden. Föreställ dig hur skönt det kommer kännas efter träningspasset ikväll eller hur mycket bättre du mår efter en portion lax med rotfrukter, jämfört med om du istället ätit en stabbig pizza.

Läs mer: Så tränar du hjärnan att föredra nyttig mat

 

Hitta rätt syfte
Varför vill du komma i bättre form? Är det för att uppnå ett skönhetsideal eller kanske för att äntligen komma i dina ”smaljeans” igen? Då kan du behöva hitta en ny motivationsfaktor. Forskning visar nämligen att det är lättare att sporra sig själv om huvudsyftet är att må bättre än om det har med utseende att göra. Med andra ord är det bättre att fokusera på att du gör detta för din egen skull .  Träna och ät nyttigt för att du vill ta hand om din kropp – inte för att du är missnöjd med hur den ser ut.

Läs mer: Frukt och grönsaker gör dig lyckligare

 

Välj träning du gillar
Du kanske har hört att vissa träningsformer bränner mer fett eller ger dig snyggare muskler än andra. Men det viktigaste för att du ska hålla träningslusten på topp är att du gillar det du tränar. Så om du avskyr löpning eller tycker att gym är oinspirerande, satsa på andra typer av motion. Var inte rädd för att testa nya träningsformer, men tvinga inte dig själv att genomföra träningspass du avskyr.

Läs mer: Så hittar du träningsformen som passar dig bäst
Källa: WomensHealthMag.com

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

vikttjanster

Läs mer: Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

Missa inte: MåBra:s kaloritabell – nu med ny funktion!

kaloritabell

Få koll på kalorierna med MåBra:s populära kaloritabell – ett superverktyg för dig som vill hålla formen och vikten! Nu med en ny uppdaterad funktion där du enkelt kan räkna ihop allt du äter.
Läs mer: MåBra:s kaloritabell – nu med ny funktion!

 

Så gör du löprundan roligare!

lopning-700x439

Behöver du lite pepp för att komma igång med löpningen på riktigt? MåBra har samlat knepen som får dig att längta ut i löparspåret!
Läs mer: Så gör du löprundan roligare!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…