Upptäck våra grannländer: Nordiska semesterpärlor vid kusten

14 jul, 2023 
fina naturnära semesterbilder från Norden
De allra flesta av oss mår bra av att både vara i vatten och nära det. Upptäck vackra platser i våra grannländer, där du både kan pusta ut och ha roligt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vill man verkligen koppla av på sin semester och må riktigt bra så kan ett sätt vara att tillbringa tid i naturen, och allra helst vid vatten. Att vara vid hav, sjöar, bäckar eller liknande hjälper oss både att stressa ner och att må bra.

Vad exakt det är som gör oss lugna av närheten till vatten är inte helt tydligt. Men en teori är att naturen fångar vårt intresse och fascinerar oss – utan att ge för mycket intryck. En annan teori är att till exempel hav väcker känslan av förundran hos oss, kanske genom att vi upplever det som oändligt. Och förundran är en känsla som skapar välmående hos oss.

Ljudet av vatten, vågskvalp, forsande bäckar eller till och med det pickande ljudet av regndroppar som slår mot ett plåttak eller en fönsterruta kan skapa en lugn, meditativ atmosfär. Vi slappnar av, vårt parasympatiska nervsystem lugnas och oroskänslor eller ångest kan avta.

Synen av vatten kan också skapa känslor av harmoni hos oss. Att vi slappnar av gör oss även mer kreativa. Plötsligt upptäcker du kanske att du får tid att tänka nya tankar – när tankarna får utrymme att flöda mer fritt. Vatten mot huden kännas som smekningar, vara avstressande och göra att vi får mer av det lugnande må bra-hormonet oxytocin.

Annons

Vatten ger oss också oändliga möjligheter till roliga och mysiga fritidsaktiviteter. Allt ifrån att bada, surfa, paddla kanot eller åka båt till att vandra längs med ett vattendrag och samtidigt komma till ro.

Kanske har du redan upptäckt Sveriges vackra vattenplaster och är redo att vidga dina vyer. Varför inte hälsa på i våra grannländer då? Här är tips på tre vackra och härliga områden som bjuder på vattenupplevelser.

Semestertips: Lev skärgårdsliv i Finland

finsk skärgårdsvy

Gillar man den svenska skärgården så är nedre delen av Östra Finland ett vackert alternativ. En bit från Helsingfors ligger den pittoreska staden Lovisa, med fina gamla trähus och mycket historia. Lovisa är tvåspråkigt och här hörs mycket finlandssvenska.

Annons

Här hittar man järnbruksorten Strömfors vid Kymmene Älv, även kallad finländska Amazonas, där det går att paddla kajak, sup eller kanot i lummig miljö. Lite längre bort vid älven, som en gång i tiden (vi pratar 1700-tal) markerade gränsen mellan Sverige och Ryssland, kan man ägna sig åt mer äventyrlig forsränning.

Ännu längre österut finns hamnstaden Kotka. I den här delen av Finska viken hittar man många småbåtshamnar och öar. Vill man göra en mysig dagsutflykt en solig dag så är Fagerö, med långa sandstränder och en minst sagt charmig fiskeby ett mysigt alternativ.

Utöver upplevelser vid och på vatten i det här området så finns här mycket historia att uppleva, en hel del kopplat till Sverige. Missa inte att ta en bastu vid vattnet och låta stressen rinna av dig. Det finns många saunas att välja på!

Läs mer på: visitkotkahamina.fi

Semestertips: Följ fjordarna i Norge

fjord i norge

Är du ute efter ett magiskt äventyr där du kan njuta av både stillhet och ljudet av porlande vattenfall så bege dig till Norge.

Annons

Den längsta och djupaste fjorden vi hittar här heter Sognefjorden, är 204 kilometer lång, går norr om Bergen och ligger i Fjord. I den finns ytterligare två dramatiska fjordar: Nærøyfjorden och Aurlandsfjorden.

Den tidigare har av av UNESCO kallats för en av jordens vackraste platser och den senare har hamnat på deras världsarvslista. Här kan du till exempel ta dig fram med kajak, RIB-båt eller smyga fram i en elbåt. I turkosfärgat vatten – som får sin färg från smältvatten från glaciärer och snö.

Längs med strandkanten finns charmiga små byar. Inte minst fjordbyn Aurland, känd bland annat för ekologiska grönsaker, och en plats där man kan öva på att leva långsamt.

Trivs du bättre på land går det bra att njuta av utsikt över vattnet på vackra vandringar. En fin vandring går till Utladalen med Europas högsta fritt fallande vattenfall, Vettifossen. Du är ju ändå i Norge – så passa på att gå ut på tur! Läs mer på: visitnorway.se

Semestertips: Bo på badhotell i Danmark

Svinklöv Badhotell

Kanske har du som många andra följt danska serien Badhotellet och drömt om att få uppleva samma äventyr. Eller så gillar du bara härligt strandliv. Oavsett vilket så är Danmark den perfekta platsen att ta sig till för att få uppleva det.

Annons

Ett badhotell ligger ofta vid havet, eller en sjö, men kan också ha egna badanläggningar. I Danmark hittar man många fina längs med kusten, alla med mysig atmosfär. På badhotell kan man i lugn och ro njuta av kyliga morgondopp, strandpromenader i solnedgång och samtidigt leva lite lyxigt på hotell och äta god mat.

Ett av många badhotell är Svinkløv vid Nordsjön där man uppmanas att lägga ifrån sig mobiler och datorer under sin vistelse och istället njuta av brädspel, sällskap, böcker och vackra omgivningar. Det danska ordet för att bara vara och njuta är ju hygge, och det är precis vad du kommer att ägna dig åt – vilket badhotell du än väljer.

Läs mer på: visitdenmark.se

Annons