Linda gick ner 35 kg utan hjälp: ”Läkarna propsade på gastric bypass”

30 nov, 2021
Linda Vackenklint före och efter
Linda Vackenklint led under många år av sjuklig fetma som konsekvens av graviditeter, medicinering och känsloätande. Hennes tillstånd kunde likställas med ett missbruk – och därför menar Linda att en magsäcksoperation, som läkarna rekommenderade, inte fullt ut skulle lösa hennes problem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför är bukfetma så farligtBrand logo
Därför är bukfetma så farligt

I många år har övervikten begränsat Linda Vackenklints, 42, vardag och påverkat hennes livskvalité. Hennes storlek har medfört svårigheter med att röra sig längre sträckor och hon har tvingats äta smärtstillande för att dämpa kroppens krämpor.

Som konsekvens av sin fetma lider hon av högt blodtryck, något hon regelbundet besökte vårdcentralen för. När vikten kom upp på tal var det samma visa från läkarna varje gång – hon borde gör en magsäcksoperation, också kallad gastric bypass.

Vad är en gastric bypass – och vem får göra operationen?

En gastric bypass är ett ingrepp där man enkelt beskrivet förminskar magsäckens volym i syfte att delvis kapa flödet av hungerhormoner i kroppen, samt fysiskt begränsa matintaget hos patienten som då som konsekvens går ner i vikt. Det är den vanligaste överviktsoperationen, men det finns också andra liknande alternativ, som exempelvis gastric balloon eller en gastric sleeve-operation.

Annons

För att få göra en överviktsoperation måste man lida av grav övervikt eller fetma (BMI över 30), samt vara beredd på att göra kost- och livsomställningar.

”Gastric bypass är inte en mirakeloperation”

Men Linda ville inte opereras. Hon har läst om flera som råkat ut för svåra komplikationer i samband med det och menar på att det inte borde vara den enda hjälpen som erbjuds i vården när det kommer till att gå ner i vikt.

– Läkarna förespråkade gastric bypass operation direkt. Jag fick ingen fråga om jag ville försöka gå ner i vikt på annat sätt innan, utan operation togs upp som om det vore enda alternativet.

Linda Vackenklint gammal bild
Linda innan sin viktnedgång. Foto: Privat.

Läkarna har dock självklart nämnt att hon skulle må bra av att gå ner i vikt i andra sammanhang, men det Linda anser problematiskt är att det inte erbjöds stödfunktioner som fokuserar på att hjälpa patienten med detta på andra sätt – i stället för att operera sig.

Annons

– En gastric bypass är inte en mirakeloperation. Man måste jobba med sina tankar och sitt förhållningssätt till mat för att få ett hållbart resultat. Vi måste få hjälp att förstå känslorna bakom – de som gjorde att vi hamnade i den här situationen.

Maten togs till både som tröst och belöning

Linda menar att om man inte behandlar grunden till detta ordentligt så är risken stor att personen ändå successivt går upp i vikt igen, eftersom orsakerna bakom överätandet är djupare rotat än så.

– Man måste arbeta med att få in andra saker i livet som fyller platsen maten gjorde. Maten togs till som något man belönade eller tröstade sig med, om något bra eller jobbigt hänt.

Påbörjade viktresan utan stöd från sjukvården

Linda nådde en kulmen för vad hon orkade med. Hon hade fått besked om ännu sämre värden både vad det gällde blodfetter och blodtryck, och hon var trött på att ha ont, vara osmidig och känna sig energilös.

Linda Vackenklint med gåstavar
Linda var ute och gick mycket med gåstavar för att gå ner i vikt och må bättre. Foto: Privat.

– Jag har fyra barn, man, två hundar och katt. Jag ville ha mer energi att umgås med dem. När det var som värst behövde jag sova en stund på dagen, när barnen var i skolan, för att orka. Hon fortsätter:

Annons

– Jag var också less på att bli bemött dåligt i vården. Många gånger yttras det saker om ens vikt i stället för att fokusera på det man söker hjälp för.

Började räkna kalorier och gå promenader

Beslutet att ta tag i sin viktnedgång var hennes eget och hon började med att registrera sig på en app som hjälper till att räkna kalorier.

– Man skrev in sin längd och vikt samt sin målbild, så fick man upp hur många kalorier man skulle äta dagligen till frukost, lunch, middag och mellanmål. Det blev mitt stöd. Hon fortsätter:

– Jag slutade äta snabbmat ofta och ersatte med vanliga rätter på exempelvis kyckling. Havregrynsgröten till frukost kom också att bli en av de viktigaste måltiderna för mig.

I appen registrerar man också fysisk aktivitet, något som för Lindas del bestod av promenader, Zumba-dans hemma i vardagsrummet och så småningom också gym.

– Jag gick även med i en peppgrupp på FB som gymmet hade hand om, där vi kunde ta del av råd om träning och kost, samt lära oss hantera våra känslor till det hela. Det hjälpte mig mycket.

Annons

Kunde känna tvivel – motiverades av drömklänningen

– Jag har idag gått ner 35 kilo och jag har 12,9 kvar till min målvikt på 70 kilo.

Linda Vackenklint i klänningen hon ville komma i.
Linda i klänningen som hon så länge velat komma i igen. Foto: Privat.

Men vägen dit har inte varit spikrak. Viktnedgången kunde i perioder stanna upp helt, och ibland hade hon också gått upp i stället för ned vid invägning.

– Detta trots att jag hade gjort allt rätt. Det var inte roligt och man kunde börja känna tvivel. Det jag gjorde då var att ta ut en klänning i mitt klädskåp som jag så gärna ville komma i, och så ställde jag mig framför spegeln med den. Det gav mig kraft att orka fortsätta kampen.

Vill förmedla hopp och se en förändring

Linda ville berätta om sin situation i hopp om att kunna hjälpa andra människor i samma situation, och förhoppningsvis även påverka läkarna.

– Det är aldrig för sent, det är inte hopplöst. Jag är en vanlig mamma som var sjukligt fet, jag lyckades gå ner i vikt utan en gastric bypass. Jag tror att flera skulle klara av att gå ner i vikt på egen hand med ett långsiktigt resultat, med rätt stöd och hjälp från sjukvården.

Om Linda Vackenklint

Ålder: 42
Bor: Ingared i Alingsås kommun
Familj: Man och fyra barn, två hundar och en katt.
Yrke: Utbildad undersköterska

Annons