Erika hade komplex för sin "stora" kropp – nu bygger hon muskler

23 okt, 2022 
AvMargareta Eldh
AvUlrika Hermansson
Erika Sällberg ler och tittar in i kameran
När Erika var yngre hade hon negativa tankar om sin kropp. Idag fokuserar hon på fördelarna med att vara stark och mår mycket bättre! I sitt jobb som PT vill hon också få andra tjejer att känna sig stolta över att kunna lyfta tungt!
Annons

Erika Sällberg, 24 år, höll som yngre på med simning på hög nivå. Hon hade komplex för sin ”stora” kropp.

– Jag hade hjärnspöken. Konstanta tankar om att mina armar var för stora, jag ville inte ha linne på mig, låren nuddade i varandra i badkläder, magen putade lite. Min tanke då var att det är snyggast att vara liten och nätt.

Se också: Därför bör du träna mer styrketräning

Därför bör du träna mer styrketräningBrand logo
Därför bör du träna mer styrketräning

Fokuserar på att vara stark

Erika hade många negativa tankar kring sitt utseende, som hängde med även när hon blev äldre.

– Jag kände ofta att jag inte var tillräckligt snygg, eller smal för den delen. Jag gick ner i vikt men funderade ändå på om magen inte putade ut. Jag kunde gå på fest och dra in magen hela kvällen.

Vändningen kom någon gång efter att Erikas mamma kramat henne och sagt att hon bara kände ben, hon tyckte att Erika borde äta mer. I samma veva lärde en vän Erika att ändra fokus från att hålla koll på vågen till att se fördelarna med att vara stark. Att klara lyfta tungt och lägga mer fokus på det. Att det är friskt att ha muskler.

Erika Sällberg lyfter tunga vikter
Erika Sällberg jobbar idag som PT i Lund. Foto: Privat.

– Idag mår jag otroligt mycket bättre. Jag minns inte senast jag tänkte att jag ville vara smalare. Ser jag en tjej med snygga ben eller armar motiverar det mig ännu mer och det är så skönt! Jag har linne hela tiden och har inga tankar på lår som kanske går ihop.

Annons

Vill motivera andra tjejer att våga lyfta tungt

Erika jobbar idag som PT på Gerdahallen i Lund och tränar tjejer i att våga lyfta tungt och i att vara stolta över det!

På sommaren driver hon café och arrangerar kurser i att äta bra och lyfta tungt.

– Jag äter själv bra mat och unnar mig en glass eller två när jag vill. Att äta tonfisk och ris är gott och bra men att äta en pizza är minst lika hälsosamt när det kommer till psyket. Jag tränar för att bygga muskler och den kropp jag är bekväm i, inte för att bli smalare. Jag satsar på att bli stark och lyfta tungt. Vågen betyder inget längre!

Foto: Privat

Annons