QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Anette klarade sitt mål: Lyfta 100 kilo innan 50-årsdagen

06 okt, 2022 
AvBirgitta Lindvall Wiik
Anette Skogsberg lyfter tungt

Funderar du på att börja med styrkelyft? Anette från Piteå vill gärna inspirera andra att börja lyfta tungt.
– Jag är inte starkast men har jättekul, säger hon.

Annons

År 2014 kom 54-åriga Anette Skogsberg för första gången i kontakt med de klassiska styrkelyften bänkpress, knäböj och marklyft. En speciellt crossfitgym hade öppnat i hemstaden Piteå och Anette blev nyfiken på den nya träningsformen.

Där lärde hon sig inte bara rätt teknik för basövningarna, hon lärde också känna nya vänner. Tillsammans med tre kvinnor i samma ålder bildade hon träningsgruppen Strong ladies.

Se också: PT:n Sandra Hiort gör axelpress i utegymmetBrand logo
Se också: PT:n Sandra Hiort gör axelpress i utegymmet

– Vi tränade tillsammans och tog hjälp av coachen Angelica Brage, som själv framgångsrikt tävlat i styrkelyft. Det var också Angelica som så småningom peppade mig att börja tävla, säger Anette, som på en gång fick mersmak av träningen.

Nådde sitt mål

Hon märkte att hon snabbt blev starkare och när Anette skulle fylla 50 satte hon upp ett mål. Hon skulle lyfta 100 kilo före 50!

Annons

– Jag var ganska långt ifrån den siffran när jag presenterade mitt träningsmål för coachen, men vi lyckades. Veckan före min födelsedag lyfte jag till och med 101 kilo i marklyft, skrattar Anette och intygar att det är en häftig känsla att klara av att lyfta så tungt. När Anette bestämde sig för att testa att vara med i en tävling var hon tvungen att gå med i en atletklubb. Sådana är reglerna.

– Visst var jag lite nervös. Min sinnebild av styrkelyftare var stora starka karlar som vrålade och kastade vikter i golvet. Skulle de skratta ut mig, som är gammal och inte särskilt stark?

Ett stort stöd

Anette började följa Öjeby atletklubbs instagramkonto och skrev och frågade en kvinnlig medlem om hon trodde att Anette skulle platsa där.

– Hon peppade mig att gå med, och jag har känt mig välkommen och omfamnad från första stund. Jag är visserligen en av de äldsta, men här peppar alla varandra och jag fick ett enormt stöd under min första tävling, trots att jag nog kom sist, säger Anette leende. Anette gjorde sin första tävling under ett distriktsmästerskap i oktober förra året, sedan dess har hon också tävlat i Norrlandsmästerskapen i Sundsvall. Nästa stora steg tas i november, då veteran-SM avgörs i Malmö.

– Det känns pirrigt men framför allt jättekul!

Stark genom livet

Anette vill gärna inspirera andra kvinnor i hennes ålder att börja lyfta tungt.

– Man behöver ju inte tävla, men att träna styrketräning är jättebra för oss som är lite äldre. Jag jobbar som undersköterska och blir ofta påmind om hur viktigt det är att hålla kroppen stark genom hela livet.

– Jag vill ha ett bra liv även när jag blir 70 och 80 år!

Se också: 5 anledningar till att vardagssysslor är bra för digBrand logo
Se också: 5 anledningar till att vardagssysslor är bra för dig
Annons