Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

10 introverta kändisar som kan lära oss en hel del om framgång

22 jan, 2021 
OBAMA OCH AMY SCHUMER
Att vara introvert är en ofta missförstådd superkraft. Här är tio kända personer som kanaliserat sin introverta energi rätt och nått stor framgång. För man kan visst trivas i rampljuset om man är introvert – om man får göra det på sitt sätt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vardagsproblemen du känner igen som introvertBrand logo
Vardagsproblemen du känner igen som introvert

Att vara utåtriktad och framåt förknippas oftare med framgång än vad introverta personlighetsdrag gör. Och visst är det så att extroverta lätt tar över och syns och hörs mest.

Introverta kan visst trivas i rampljuset

Men det finns så väldigt många andra egenskaper och talanger som kan vara nycklar till framgång. Att man är introvert är heller inte samma sak som att vara blyg, utan att man behöver mycket tid för sig själv och tröttas ut av för mycket sociala intryck. Men det betyder inte att man inte då och då tycker om att stå i rampljuset och kan vara både social och framåt – så länge man har möjlighet att göra det på sina egna villkor, och får en chans till återhämtning i ensamhet efteråt.

”Kolossalt slöseri på talang”

Boken Quiet: The Power Of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, är intressant läsning på ämnet och hävdar att den moderna västerländska kulturen missförstår och undervärderar egenskaperna och förmågorna hos introverta människor, vilket leder till ”ett kolossalt slöseri med talang, energi och lycka”.

Annons

Ändå kan många kända profiler genom historien, och flera av dagens största stjärnor, klassas som introverta – även några som du nog aldrig skulle tro det om.

Kända introverta politiker, skådespelare och artister

JK Rowling, Harrison Ford, Bill Gates, Clint Eastwood, Diane Keaton, Meryl Streep, Julia Roberts, Kristen Stewart och Tom Hanks är bara några av alla de kända namn som beskriver sig själva som introverta. Här är fler kända och framgångsrika introverta personer som vi kan lära mycket av:

Lady Gaga

Nej, Lady Gaga är kanske inte den första man tänker på när man ska föreställa sig introverta kändisar. Hon drar onekligen ständigt blickarna till sig på röda mattan, men privat föredrar hon ensamhet. Hon har också berättat att hon sällan pratar med andra artister och kändisar. ”Jag känner mig alltid blyg i Hollywood. Det känns lite som i skolan, som att jag inte riktigt passar in.” har stjärnan sagt.

Annons

Angelina Jolie

Angelina Jolie har berättat i intervjuer att hon älskar att vara ensam och föredrar att träffa nya människor under sina egna premisser. Hon har också sagt att hon inte har särskilt många vänner.

Amy Schumer

Amy Schumer osar självkänsla, drar sig inte för att driva med sig själv på scen och har nära till skratt, men beskriver sig själv som introvert.

Annons

”Being an introvert doesn’t mean you’re shy,” skriver hon i sina memoarer; The Girl With The Lower Back Tattoo. ”It means you enjoy being alone. Not just enjoy it – you need it. If you’re a true introvert, other people are basically energy vampires. You don’t hate them; you just have to be strategic about when you expose yourself to them – like the sun.”

Barack Obama

Expresidenten har beskrivit sig själv som introvert med ett stort behov av ensamtid och lugn och ro. Han är också en tänkare med hög grad av självreflektion.

Annons

Christina Aguilera

På scen kan man inte tro att Christina Aguilera är en introvert person. Men det är precis vad hon är. ”Inåtvänd och intensiv” beskrev hon sig själv i en intervju med Marie Claire, och journalisten bakom intervjun avslöjade också att sångerskan var så blyg och tystlåten att det var svårt att känna igen henne.

Emma Watson

När Emma Watson insåg att hon var introvert föll mycket på plats:

Annons

"Coming to realize that about myself was very empowering, because I had felt like Oh my god, there must be something wrong with me, because I don’t want to go out and do what all my friends want to do.”

Rosa Parks

Man kanske inte främst förknippar ordet introvert med en kvinna som ställer till med en historisk revolution genom att vägra ge sin plats på bussen till en vit man, men Rosa Parks beskrivs som tystlåten och timid – fast med ett lejons mod.

Annons

Nelson Mandela

Mandela beskriver sina introverta drag i sin självbiografi där han berättar hur han ofta föredrog att vara åskådare under stora möten framför att aktivt delta själv. Han tyckte om att iaktta för att sedan för sig själv utvärdera och analysera argumenten och kalibern hos de övriga deltagarna.

Audrey Hepburn

Den berömda skådespelerskan klassade sig själv som introvert långt innan det blev en trend att prata om och har bland annat sagt:

Annons

”I have to be alone very often. I'd be quite happy if I spent from saturday night until monday morning alone in my apartment. That's how I refuel.”

Albert Einstein

“The monotony and solitude of a quiet life stimulates the creative mind.” menade världens kanske mest berömda vetenskapsman.

Bakgrunden till introverta och extroverta personlighetsdrag

Teorin om extroverta och introverta personligheter härstammar från Carl Jung och hans teori om människans temperament. Oftast har man dock en blandning av personligheterna även om man känner en tydligt dragning åt det ena hållet.

Foto: TT

Källa: BBC, Purewow

Annons