CP-skadan stoppar inte Moha: "Jag kan allting – på mitt sätt"

17 jul, 2023 
Moha Frikraft som modell
När Moha Frikraft föddes 1989 trodde inte läkarna att hon skulle kunna varken gå eller prata. Idag kan hon gå med stöd och pratar, det gör hon mer än gärna. Hon är influencer med många kanaler, går på gym, är utbildad PT – och drömmer att bli politiker, så att hon kan bidra till att bryta ännu fler normer.
Annons

Företagsamhet och ambitionen att vara en förebild för andra med funktionsvariation har gjort att Moha hunnit med många olika spännande saker. Hon beskriver sig själv som en linslus som trivs bäst på scen. På meritlistan står bland annat skådis, modell, Youtuber, författare, statist, inspiratör, och influencer.

– Det är bara några av de saker som jag har gjort i mitt liv, lägger hon sturskt till, och fortsätter:

– Jag gör det för jag tycker att det är så viktigt att synliggöra verkligheten. Det är så många som inte vet vad som händer på riktigt och som brister i sina kunskap, därför har jag så många olika kanaler för att nå ut. Det är också viktigt för mig att synas och höras i traditionell media.

Moha Frikraft
Moha har bland annat varit underklädersmodell för att lyfta olikheter.

Både synliga och osynliga diagnoser

Förutom CP-skadan har Moha adhd och autism, något hon ofta upplever missas bakom det synliga handikappet. Under uppväxten låg fokus på CP-skadan och att få det att fungera med rätt stöd. Ingen förstod att det fanns fler underliggande diagnoser. Istället tolkades Mohas agerande som relaterat till skadan, stress – och ibland helt enkel bara att hon var bortskämd.

Annons

Det dröjde ända till 2014 innan hon fick sin NPF-diagnos. Det firade Moha och hennes mamma med tårta, de hade alltid vetat att hon hade något mer utöver CP-skadan. Äntligen fick de det på papper.

Positiv inställning

Hindren till trots säger hon att hon är en obotlig optimist som gillar att utmana sig själv. Hon låter inte funktionsvariationerna stoppa henne från att göra det hon vill. En inställning som grundlades redan som liten.

– Min mamma har alltid sagt att jag kan allting på mitt sätt. Oavsett vad. ”Det tar tid. Men du kan allt på ditt sätt.”

När hon som liten kröp runt på det smutsiga golvet i mataffären ryckte mamman bara på axlarna åt de som ifrågasatte: ”Det är hennes sätt att ta sig fram”.

Mammans positiva inställning har hjälpt Moha mycket. Tillsammans har de fört många kamper och med åren har hon också insett hur mycket mamman kämpat bakom hennes rygg.

– Jag har haft det jobbigt, men jag har lärt mig så mycket positivt nu när jag blivit äldre. Tankens kraft är avgörande för hur vi mår. Men ibland kommer mina diagnoser och hälsar på.

Affirmation – det här är det och så använder du dig av detBrand logo
Affirmation – det här är det och så använder du dig av det

Kämpar för att inte bli sedd som "grupp"

Att äntligen ha blivit rätt diagnosticerad ger större förståelse och möjligheter till rätt hjälp. Men hon är inte sina diagnoser, det är hon noga med att påpeka. Moha tycker inte alls om att bli instoppad i ett fack, en av hennes hjärtefrågor är att alla ska bli bemötta på individnivå istället för att bli dömda på förhand.

Annons

– Där tycker jag att Sverige brister rejält i dagens samhälle. Andra människors tolkningar och värderingar av mig sätter käppar i hjulet för mig många gånger.

Hon säger att hon haft mycket kaos i livet. Dels på grund av de olika diagnoserna, men att det också varit mycket strul och många kamper med vården. Trots det säger hon att man inte kan döma ut vården.

– De gör sitt bästa. Jag tycker också att jag har blivit bättre på att förstå och förklara vad som händer i mig.

Idag har hon till slut kommit en lång bit på vägen och hittat assistenter som hon trivs med och som vet hur de ska bemöta henne.

– Jag vill ha människor som tror på mig. Som ser min godhet. Som vet att diagnoserna hälsar på. Men det är svårt att hitta de som verkligen är intresserade.

Gillar att synas och höras

Assistenterna hjälper henne att kunna utöva sina intressen. Förutom de många uttryckskanalerna är hon intresserad av djur, odling, kost och träning – och har dessutom själv utbildat sig till PT.

Annons

– Jag tränar på gym på mitt sätt, säger hon med en helt självklar uppsyn.

Tillsammans med sin egen PT har hon också lett träningsworkshops för funktionshindrade vuxna och barn.

Hon trivs bäst som ledare, berättar hon.

– Då går det mycket bättre att prata också. Det låser sig oftare i hemmet, i det spontana snacket.

Men lite låsningar hindra inte Moha från att förmedla sitt budskap. Hon har skrivit flera böcker om sin resa, håller på med en dokumentärfilm om sitt liv och drömmer om att bli politiker, för att kunna vara med och påverka ännu mer.

– Jag vill fortsätta vara en offentlig person. En förebild.

Följ Moha på Instagram @synligfastosynlig.

Foto: Privat/Genusfotografen Tomas Gunnarsson, Simon Karlsson

Annons