Jenny krossar fördomar om CP: "Inte automatiskt en intellektuell funktionsnedsättning"

10 feb, 2023 
Jenny Larsson
Jenny Larsson har fått stor uppskattning för sitt Instagramkonto ”jennyspyssel”, där hon visar hur det är att ha en CP-diagnos och samtidigt jonglera livet som småbarnsmamma. För Motherhood berättar hon om kampen mot fördomarna och vad hon önskar att fler visste.
Annons

MåBra har tidigare intervjuat Karlskogabon och Instagramprofilen Jenny om hennes CP-skada och hur hon gör för att få livet som mamma till Astrid, 3, och Gösta, 6 månader att flyta så optimalt som möjligt.

Trots att Instagramkontot som hon startade mycket för att sprida kunskap om diagnosen nu har över 80 000 följare är det fortfarande många som inte vet vad en CP-skada kan innebära, berättar Jenny för Motherhood.

Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsaBrand logo
Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsa

Många med en CP-skada klarar sig själva

En av sakerna hon vill framhäva är att Cerebral pares inte automatiskt betyder att man har en intellektuell funktionsnedsättning. Man behöver exempelvis inte gå i särskola – många klarar sig själv utan assistans, vilket även Jenny gjort i perioder – tack vare sambon Robert, men också god planering, anpassning och viljestyrka.

Annons

– Vi lever ett rätt så vanligt ”Svensson-liv”, skulle jag säga. Vi bor i ett radhus som vi renoverar, och så pysslar vi mycket i trädgården. Mitt stora intresse är att inreda och fixa fint hemma, har hon tidigare berättat.

Men, att leva med CP kan också i många fall göra en tröttare, eftersom kroppen ibland spänner sig i ofrivilliga rörelser, vilket leder till att saker ibland blir mer krävande och tar längre tid. En person som har CP är därför ofta mycket tröttare och behöver vila regelbundet, berättar Jenny.

CP-diagnosen har gett mer "jävlar anamma"

Trots det menar hon att hennes CP faktiskt kan vara en styrka i vardagslivet.

– Det är svårt att säga hur min funktionsnedsättning har påverkat mig och mitt liv, jag har ju inget att jämföra med. Men jag vill ändå tro att den bidragit till att jag fått ett mer ”jävlar anamma” än om jag inte haft den.

Detta är cerebral pares

Cerebral pares, cp, är ett samlingsnamn för ett rörelsehinder orsakat av en skada eller utvecklingsrubbning i den ännu omogna hjärnan. Det är egentligen inte en enhetlig sjukdom utan beror på en skada som ska ha inträffat antingen under graviditeten, i samband med förlossningen eller före två års ålder.

Idag vet man att de flesta med cp fått detta på grund av faktorer som inträffat före förlossningen och att flera olika faktorer ofta bidragit. Vanliga bidragande faktorer är; infektioner, cirkulationsrubbningar, blödningar, tillväxthämning, genetiska faktorer och för tidig födsel.

Barn med cp har en försenad motorisk utveckling och visar under sin utveckling olika symtombilder beroende på var i hjärnan skadan sitter och vid vilken tidpunkt skadan inträffat.

Källa: Hjärnfonden

Foto: Privat

Annons