Boxaren Anthony Yigit om ätstörningen: ”Elitidrott är destruktiv”

31 mar, 2022 
Anthony Yigit idag och för några år sen
I över 13 år led till synes friska proffsboxaren Anthony Yigit av upprepade kräkningar och ätstörda beteenden. För MåBra berättar han om hur osund elitidrott kan vara – och hur han tillslut blev frisk från sin bulimi.
Annons

I SVT:s nya serie Ätstört får vi följa fem unga killar och tjejer som på olika sätt tampats med ätstörningar, och vars liv styrts av en besatthet kring vikt och utseende. En av dessa är proffsboxaren och förra säsongens Elitstyrkans hemligheter-vinnaren Anthony Yigit, 31, som fram tills för två år sen lidit av bulimi i över 13 år.

För MåBra berättar han om orsakerna bakom, hur han mår idag samt vad han tycker behöver förändras för att andra ska slippa drabbas.

Bianca Ingrosso berättar om bulimi - se klippet från Wahlgrens värld härBrand logo
Bianca Ingrosso berättar om bulimi - se klippet från Wahlgrens värld här

Anthony Yigit om boxningsbranschen: ”Vi är som hästar”

Som boxare är man alltid viktfixerad, förklarar Anthony, eftersom man inom sporten delar in de tävlande efter viktklass. Man bokas in på matcher i en viss klass, varpå man inför dagen behöver säkerställa att man väger inom spannet som viktklassen utgör. Ett krav som leder till att många i branschen jojobantar.

Annons

– Vi är som hästar. Alla (tränare och annat branschfolk) tittar på en, bedömer formen och vad man väger. Allt handlar om prestation.

Fann sitt värde som person i sin roll som boxare

Alla dessa krav och förväntningar ihop sina egna, högt satta mål men desto lägre självkänsla utgjorde starten på en ond cirkel.

– Jag ville bli den bästa boxaren jag bara kunde bli. Jag behövde finna mitt värde i något och det var det. Och då var jag tvungen att konstant tänka på min vikt och kroppsform.

Trodde bulimin var nyckeln: ”Fick det bästa av båda världar”

Anthony tävlade mycket och var ofta på resande fot. Det berättar han innebar många ensamma och ångestladdade kvällar på hotellrum. Tomheten triggade fram ett tröstätande beteende, vilket i sin tur gav honom ännu mer ångest, eftersom det äventyrade målet att bli den bästa boxaren.

– Jag började överäta och sen spy. Jag tänkte att ”jag kan äta lite, eller mycket glass idag – och så kan jag ju bara spy upp det”. Då har jag kontrollen och jag får det bästa av båda världar.

anthony yigit 2017 ser hålögd ut
Anthony tränar inför en boxgala under 2017. Foto: TT.

Kräktes flera gånger om dagen

Under en lång tid intalade Anthony sig själv att han hade koll och att han kunde sluta när han ville, ändå gjorde han inte det. Problemen accelererade och när han mådde som sämst spydde han flera gånger om dagen.

Annons

– Om jag hade ätit så lite som en chokladbit så tyckte jag att jag hade misslyckats och att jag lika gärna kunde trycka i mig fem kilo godis och kakor till. Något jag också gjorde, för att sedan kräkas. När det var som allra värst kräktes jag ungefär 2-3 gånger om dagen.

”Ridån bakom mig föll – och fram kom ett ätstört samhälle”

Trots detta var det ingen som märkte av Anthonys ätstörning. Men när han väl kom ut med det, förstod han hur vanligt förekommande sjukdomen var.

– Jag har en mental coach och inte ens han märkte att jag hade de här problemen. Man blir en expert på att dölja det. Jag kunde sitta med mina vänner och oberört äta hur mycket mat som helst, för att sedan dra hem och spy.

– Men när jag väl kom ut med mina problem föll ridån bakom mig – och fram kom ett ätstört samhälle. Många hörde av sig och berättade att de gått igenom liknande, och idag känns det nästan som det finns fler som har haft en ätstörning än inte.

Annons

”Elitidrott är ohälsosamt både psykiskt och fysiskt”

Med de insikterna beslutade Anthony sig att sluta ”cold turkey”, något han, trots återfall, lyckades med.

– Jag överåt någon gång efter det, och fick ångest, men tvingade mig själv att bara leva med det och inte spy. Efter en stund avtog den ju, även om det var jobbigt.

Anthony yigit idag sitter på en trappa och ler
Idag är Anthony kvitt sina ätstörningar. Foto: SVT/Pia Letho.

Som boxare på elitnivå förklarar Anthony att han fortfarande behöver tänka mycket på vad han äter, men att det idag sker på ett professionellt och inte känslomässigt sätt.

– Jag har kommit till den sorgliga insikten att elitidrott på många sätt är destruktiv och inte hälsosam, varken fysiskt eller psykiskt. Men jag har en helt annan distans till det idag och jag har en bättre dialog med mina tränare.

Annons

– Mitt team har blivit mycket mer förstående sen det att jag berättade om min situation, och jag tror att andra hade kunnat slippa hamna där om folk i branschen berörde ämnet mer.

Professorn om bulimi – därför är det farligt (och värdelöst)

I Ätstört förklarar Ata Ghaderi, professor i psykologi med särskild inriktning mot ätstörningar, vad som händer i kroppen när man tvingar den till upprepade kräkningar.

– Man pressar sina organ på ett sätt som inte är naturligt. Det är en stress för kroppen och för våra organ. Tänderna påverkas. Matstrupen är inte gjord för att tolerera magsyra så när man kräks upp maten så får man inflammation och andra typer av problem i övre och nedre magmunnen. Saltbalansen i kroppen kan lättare störas när man kräks. De här systemen i kroppen är komplexa och hänger samman. Vi har inte en fysiologi som är gjord för att äta och kräkas, säger Ata Ghaderi i programmet.

Skärmdump från programmet ätstört på Ata Ghaderi
Professor Ata Ghaderi. Foto: Skärmdump från SVT:s Ätstört.

Bulimi är inte heller en bra strategi för att gå ner i vikt, förklarar han, eftersom man triggar kroppens överlevnadsinstinkter.

Annons

– När man har kräkts upp ett tag så börjar kroppen att signalera svält, vilket gör att ämnesomsättningen blir lite annorlunda. Matsmältningsapparten förbereder sig för att kunna sluka i sig kalorier, och det är därför kräkning och laxering efter några veckor är helt värdelösa som viktregleringsstrategier.

Ätstört är en serie på tre delar, där den första släpps på SVT Play lördag 2 april och sänds linjärt i SVT1 torsdag 7 april kl 20.00.

Misstänker du att du eller någon du känner lider av en ätstörning?
Hit kan du vända dig för hjälp:

Annons