Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Carina Berg efter åren med bulimi: Så påverkar det mig idag

15 feb, 2022 
Carina Berg efter åren med bulimi: Så påverkar det mig idag
Under tonåren led Carina Berg av bulimi. Nu reflekterar hon och vännen Carolina Gynning kring hur kroppshetsen påverkar dem – och hur Carina ser på det idag efter åren av sjukdomen.
Annons
Intervju med Carina Berg om starkaste ögonblicket från Var fan är storken?Brand logo
Intervju med Carina Berg om starkaste ögonblicket från Var fan är storken?

För tre år sedan berättade Carina att hon som tonåring led av ätstörningar. Det som hon under den tiden skrev i sina dagboksanteckningar har hon idag svårt att läsa.

– Det är sida upp och sida ner med liksom om hur hemsk jag är och det vore bättre för alla om jag inte fanns. Jag borde försvinna från den här jorden, och du är vidrig, du är äcklig, du är ful, sa hon och förklarade att hon idag har svårt att känna igen sig i den lilla tjejen som hon en gång var.

Perioden har hon beskrivit som en av de tuffaste i hennes liv, och vägen tillbaka startade efter att hon under ett bråk med sin syster i all hast berättat om bulimin. Tre dagar senare satt hon på Barn- och ungdomspsykiatrin för att få hjälp.

Annons

– Till slut så skrek hon någon gång ”vad är det med dig” och då sa jag ”jag kräks när jag äter”, det bara slank ur mig. Det var ju någonting i mig som kände så här att jag vill inte hålla på med det här och det var ju anledningen till att jag sa det, har Carina Berg berättat i sin podcast.

Carina Berg och Carolina Gynning om kroppshetsen och skeva ideal

I ett nytt avsnitt av podcasten Gynning & Berg – hittar sig själva pratar de om kroppshetsen och det supersmala idealet som vi blivit matade med ända sedan vi var barn.

– Det är så trist att det finns en kropp som skulle vara bättre än en annan kropp, konstaterar Carina Berg.

Idag är Carina tacksam över den hjälp hon fick med sina ätstörningar, och hur hjälpen påverkar henne än idag.

– Tack vare min bulimi och att jag fick hjälp så är jag ju mindre knäpp i huvudet kring mat nu, än kanske de som aldrig fick hjälp.

Dock tillägger hon kort där efter att kroppshetsen trots det kommer åt henne då och då:

– Ni som lyssnar får inte sitta och tro att vi är helt immuna, att vi inte har några problem.

Carina Berg och Carolina Gynning har varit både vänner och kollegor i många år.
Carina Berg och Carolina Gynning har varit både vänner och kollegor i många år.

Carolina Gynning konstaterar i sin tur att även hon fortfarande påverkas av kroppshetsen, ofta.

– Då är jag ändå en kvinna i 40-årsåldern som fortfarande har den typen av problem, och det är det som är så sorgligt och än idag så jobbar jag på det, säger hon och minns bland annat tillbaka på hur folk utifrån behandlade henne när hon gick ner i vikt, under en period där hon egentligen inte alls mådde bra.

Lider du eller någon i din närhet av en ätstörning?

För mer information om ätstörningar och dess symtom, samt hur du som är drabbad kan få hjälp, se Vårdguiden 1177:s samlingssida om ätstörningar.

Foto: TT

Annons