Fjällen kallar! Amira bytte storstadshetsen mot friluftsliv

09 nov, 2022 
AvJannice Eklöf
Amira Wiander med hunden Akira
Att vakna utomhus, känna frisk luft i lungorna och se trädtoppar eller en älv är vardag för henne sedan hon tog steget att flytta till fjälls. För Amira Wiander blev det till sist ett måste att lämna Stockholm, trots erbjudandet om förlängning på jobbet på en statsförvaltning.
–Jag sa till min chef: “Det går inte. Fjällen kallar, jag måste dra.”
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Akita har blivit en van friluftsvovve sedan hon flyttade hem till Amira. Hon är alltid med på sin mattes turer, så länge det är praktiskt möjligt och ingen av gästerna är hundrädd. Kanske inte mycket till vakthund, men ett älskvärt och ovärderligt sällskap för Amira.

– Jag vet inte hur mycket skydd hon är, men hon är väldigt trevlig att dela tält och fika med. Hon har varit ett fint inslag på vissa turer, men om jag bedömer att det inte passar att ha med hund får hon vara hemma.

Se också: 5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energi

5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energiBrand logo
5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energi

Amira är född och uppvuxen i en söderförort till Stockholm, med ett naturreservat runt knuten. Hennes föräldrar tog med henne ut på helgerna för svampplockning och liknande, men det var aldrig fråga om något regelrätt friluftsliv. Det kom senare.

Annons

– När jag började bli ung vuxen hände någonting och jag insåg att jag mådde väldigt bra i naturen. Jag kunde ta med mig frukost ut på helgerna och cykla in i reservatet, åka ut med båt och vara i skärgården. Började åka skidor och kände att jag behövde mer av det där i mitt liv.

Den stora förändringen följde på ett uppbrott från pojkvännen. Amira som eftersökte mer friluftsliv hittade en utbildning till fjäll- och vildmarksledare i Malung, sökte och kom in. På bara några veckor hade hon flyttat ihop sina saker, hyrt ut lägenheten och lämnat Stockholm för Dalarna och ett år på folkhögskola.

– Jag tänkte: Varför inte? Det lät jättekul och läskigt, en kombination som brukar vara bra. Utvecklande, om inte annat. Och det var fantastiskt, det bästa jag har gjort.

Om Amira Wiander
...

Amira Wiander ler och tittar in i kameran

Ålder: 33 år
Familj: Hunden Akita
Bor: Duved
Gör: Guide, har företaget “Fjällen kallar”.

Amira kände efter utbildningen att hon inte kunde återvända till Stockholm. Hennes liv där var så förknippat med stress, planering och en fullbokad kalender. Dessutom behövde hon mer natur än storstaden kunde erbjuda.

Annons

– Det finns jättefin natur kring Stockholm, men jag vill inte behöva åka till naturen. Jag vill ha den där jag är, som en del av min vardag. Så tycker jag inte det kan bli i Stockholm.

Behövde mer natur än Stockholm kunde erbjuda

Istället drog hon sig norrut, och gav sig själv en utmaning under det kommande året: Att sova utomhus en gång i veckan. Naturen på dagtid var inga konstigheter, det var lätt att packa en dagsryggsäck och bara gå ut. Annat var det med nätterna.

– Det jag inte hade på rutin var att sova ute och jag ville att det skulle bli enkelt och roligt så då gjorde jag det kontinuerligt hela året. Jag sov i snödrivor, i bivacker (snögrottor), i tält sommar som vinter, i vindskydd, hängmatta i skogen och under bar himmel. Jag testade en massa olika sätt att sova ute och det gjorde att jag kände mig trygg och bekväm med det. Det var en bra utmaning under året.

Amira lagar mat på stormkök
Foto: Jannice Eklöf

Efter fyra säsonger som guide i Jokkmokksfjällen kände Amira att det var dags att hitta en fastare vardag. Hon hade tittat på Åre, som har skog och fjäll och allt man kan behöva, och hittade ett förskolejobb i Duved att börja med. Parallellt jobbade hon som guide, både åt andra och så småningom i sitt eget företag.

Annons

– Jag startade ett Instagramkonto som heter “Fjällen kallar”, som sedan också blev mitt företagsnamn.

Fjällen kallar

En av fördelarna med att bo på en liten ort som Duved är att friluftslivet är norm. Det är också lätt att ta sig dit, många turister hittar till Duved, vilket innebär att Amira kan få gäster till sina turer bara av den anledningen. En annan fördel är förstås att hunden kan vara med överallt. Hon har aldrig ångrat sin flytt.

– Jag får jobba mer med relationerna som är kvar i Stockholm för att de inte ska försvinna, men nej, jag har inte ångrat mig. Det är kul att komma på besök och nu har jag börjat uppskatta det en stad kan ge. Men det räcker att ha som en liten semester, jag vill inte ha det så till vardags. Jag längtar hem.

Idag lever Amira med fjällen runt knuten, precis som hon ville. Kontrasten mot hennes tidigare liv i Stockholm är stor och idag kan hon se fördelarna tydligt.

Annons

– Jag mådde egentligen inte dåligt men det här livet ger mig ett annat lugn, jag är inte alls stressad på samma sätt. Min kalender är nästan tom i jämförelse, och jag är mycket mer spontan vilket jag trivs jättebra med.

Amira med hunden Akita vid vattnet
Foto: Jannice Eklöf

Friluftslivet gjort henne bättre på att känna efter

Friluftslivet erbjuder per automatik mycket rörelse och hälsofrämjande egenskaper som är bra för välmåendet. Amira upplever att hon blivit bättre på att känna efter vad hon behöver och att hon lyssnar mer på sig själv.

– Jag har insett att jag behöver mer egentid än jag trodde. Jag är en ganska extrovert person, jag mår bra av att träffa människor men återhämtning ensam i naturen är någonting jag behöver. När det har varit mycket, då kan jag gå iväg på tur med hunden. Två dagar kan räcka, sedan är jag uppladdad och har fått min energikick och min vila. Så är jag på banan igen.

Annons

Amira är ute året om. Att ge sig ut ensam på fjället mitt i vintern är inget som skrämmer henne. Hon kanske inte väljer att gå när det är storm, men 20 minusgrader är inget hinder.

– Jag är ganska bra kompis med mitt tält och fjället och vintern. För fyra år sedan hade det känts som det sjukaste man skulle kunna hitta på att sova ute på vintern, men nu är det helt problemfritt och enkelt. Väldigt mysigt. Ofta behöver man bara testa det en gång och sedan är den där mentala tröskeln borta. Jag har en varm sovsäck och om den inte räcker tar jag på en till. Man måste klä sig ordentligt och se till att ha isolation från marken med ett bra liggunderlag, då klarar man det mesta.

Amira på vandring
Foto: Jannice Eklöf

Känner sig aldrig rädd i naturen

Inte heller är hon rädd för vilda djur.

– De är nog mer rädda för mig. Vi har så få rovdjur i det här landet så springer jag på ett har jag mer tur än otur. Det skulle vara häftigt att få se ett rovdjur på avstånd. Jag har sett en järv på håll, men annars bara spår. De drar ju, vill inte komma nära en.

Annons

Sedan hon lämnade Stockholm för ett helt nytt liv har Amira verkligen utmanat sig själv och gjort saker hon aldrig kunnat föreställa att hon skulle göra. Hon har blivit egenföretagare och blivit så bekväm i sin nya hemmiljö fjällen att hon till och med börjat ta med andra ut i dem.

"Jag skulle aldrig byta tillbaka”

– Det har nog gjort mig säkrare på vissa sätt och mer avslappnad på andra. Nu känns det så himla normalt och så självklart att det ibland nästan är svårt att jämföra med hur det var innan. Jag är väldigt nöjd med mitt val. Jag mådde inte dåligt tidigare, men jag hade mått dåligt om jag behövt leva det livet nu. Jag skulle aldrig byta tillbaka.

Amiras bästa tips för att våga förändra sitt liv

  • Våga gå med magkänslan! Tänk att de små stegen leder till det stora steget.
  • Ha delmål. Man kanske inte ska säga upp sig och flytta till en ny ort direkt om man är otroligt rädd för det, men att våga se sig om efter en utbildning, byta jobb eller börja prata med någon som håller på med sådant man själv vill göra är en otroligt bra grej.
  • Det är okej att vara lite rädd, man får göra det ändå. Det är utvecklande. Var lite bekväm i att vara obekväm. Låt det vara jobbigt.
Annons