QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

9 sätt att smyga in mentala pauser under dagen

28 okt, 2021 
kvinna tar en kort mental paus
Hur bra är du på att ta hand om din mentala hälsa i vardagsstressen? Hitta närvaron och lugnet med nio enkla och korta pauser. Lätta att smyga in under hela dagen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Vardagsstress. Den är allt för lätt att dras med i utan att man ens tänker på det. Men för att man ska kunna hantera den bra så behöver man väga upp med återhämtning. Då kan små pauser under dagen vara det som gör skillnaden mellan att känna av stressen och att hitta lugn.

Är det svårt att hitta tid för längre pauser så kan små, enklare pauser vara minst lika effektiva – så länge man gör dem regelbundet.

Korta pauser som gör gott för din mentala hälsa

Här är små korta mentala pauser som kan hjälpa dig hitta lugn, glädje och vara mer närvarande. Pauser som du kan fördela över hela dagen.

1 Gör en hjärndump

Vi håller ofta väldigt mycket saker i huvudet – vi tänker på saker som hänt, vad vi gör för stunden och planerar framåt. Ibland bli det rörigt och det kan kännas stressigt. Känner man att man börjar bli ofokuserad kan ett knep vara att göra en hjärndump. Det vill säga – skriv ner alla tankar du har i huvudet tills du tömt dig på tankar.

Annons

Nu har du allt nerskrivet och kan välja antingen att bara släppa det och gå vidare, om det känns bra, eller att strukturera tankarna till en att göra-lista. Det här kan hjälpa dig att komma vidare och släppa tankar som pockar på uppmärksamhet.

2 Schemalägg tid för din mentala hälsa

Schemalägg gärna dina pauser i kalendern eller ställ larm någon gång under dagen och ge din själv en stund att koppla bort allt du håller på med. Ta en kopp kaffe, titta ut genom ett fönster eller prata med en kollega, eller rör på dig en stund.

kvinna tar paus för mental hälsa

3 Ta tio djupa medvetna andetag

Skaka loss, blunda och andas in så mycket luft du bara kan, genom näsan. När du fyllt lungorna – hålla kvar luften en liten stund innan du släpper ut luften genom munnen med en suck, och tömmer lungorna helt.

Annons

Ta minst tio djupa andetag där du verkligen fokuserar helt på andningen – hur det känns när du andas in luften, och när du andas ut.

4 Ställ om ditt fokus

Att vara närvarande i det man gör kräver att man skiftar fokus varje gång man byter uppgift, miljö, sällskap … Skapa gärna någon typ av rutin för att ställa om. På jobbet kan det vara att dricka lite vatten och ta ett par djupa andetag innan du går vidare med nästa uppgift.

Efter jobbet kan det vara att ta en promenad och rensa tankarna för att ställa om från arbete till fritid. Hitta sätt som fungerar för just dig.

5 Lyssna på något du gillar

För att komma i rätt stämning – på morgonen, på lunchrasten, på väg hem eller medan du diskar och hänger tvätt … Lyssna på något som du gillar, som får dig på bra humör. Det kan vara en favoritpodd eller musik som ger dig feeling.

6 Fråga dig själv vad du behöver

Stäm av med dig själv direkt när du vaknar och kanske några gånger under dagen – fråga dig själv: "Hur mår jag?", "Vad behöver jag just nu?" "Vad kan jag göra för att göra den här dagen ännu bättre?" Det kan hjälpa dig både att komma i kontakt mer med dig själv och att fokusera på positiva tankar.

kvinna tar paus för mental hälsa

7 Stäm av läget med de du gillar

Vem blir du glad av att höras med? Hör av dig till dem du bryr dig om under dagen. Skicka ett kort sms, ring och stäm av lite snabbt med någon på lunchrasten och omge dig så mycket du kan av människor som du mår bra av, som gör dig glad.

Annons

Att höras med folk vi gillar gör oss glada och lugna och ger oss måbra-känslor.

8 Njut av kaffet

Varje gång du dricker en kopp kaffe eller te under dagen – njut verkligen av smaken och känn hur värmen sprider sig i din kropp. Ta dig tid att notera att du verkligen tycker om det du dricker, och äter, under dagen.

9 Promenera i naturen

Rör på kroppen, dels är rörelse bra mot stress men det kan också hjälpa dig att landa i dig själv och rensa huvudet en stund. Promenera gärna och ta allra helst dina rundor i naturen, där blir vi extra lugna. Men all rörelse är bra och kort-korta promenader räknas också!

Var med i MåBra:s härliga self care-kalender! Allt du behöver veta hittar du här.

Foto: TT

Annons