Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Så fungerar och tänker en narcissist

25 feb, 2016 
Anna Carsall
Tecken på narcissism
Många tror att personer med narcissistiska drag har en överdrivet god självkänsla. Men inget kunde vara mer fel.
Annons

Däremot känner sig narcissisten ofta överlägsen andra. Något som vid en första anblick kan förväxlas med bra självkänsla, enligt en ny omfattande studie från nederländska Utrecht University och brittiska University of Southampton.

En person med god självkänsla är trygg och tillfreds med sig själv, och kräver varken av sig själv eller andra att man ska vara perfekt. Man känner att man är lika mycket värd som andra, och vill ha nära, ärliga och ömsesidiga relationer.

Narcissisten å sin sida är aldrig nöjd eller tillfreds med sig själv. Och har som största drivkraft att få andra att tycka att han eller hon är överlägsen. När narcissisten känner sig beundrad blir han eller hon stolt och upprymd. Men vid minsta motstånd eller ifrågasättande tar skammen över. För att hålla den överlägsna självbilden intakt vänder de taggarna utåt – genom att försvara eller skylla ifrån sig. Ofta på ett aggressivt sätt.

Annons

Läs mer: Är din partner narcissist? Här är varningssignalerna!

Personer med bra självkänsla behöver inte alls försvara sig på samma sätt, eftersom de inte känner sig hotade. De accepterar ju sina brister, och blir sällan aggressiva. De vill inte heller bli beundrade, utan ha jämbördiga relationer som bygger på respekt, empati och omtanke.

Tvärtom den rådande uppfattningen att narcissister skulle ha en överdriven självkänsla handlar det alltså om motsatsen: Att självkänslan är så bräcklig och outvecklad att de måste känna sig överlägsna andra – för att kunna stå ut med sig själva.

Läs mer: För mycket beröm kan göra dina barn till narcissister

 

Källa: ScienceDaily

Annons