Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Personlighetsdraget du aldrig hade trott var tecken på narcissism

08 okt, 2021 
Kvinna tittar ut genom fönstret från ett mörkt rum
Vad kännetecknar en narcissist? De flesta tänker nog på grandiosa narcissister – som hörs och syns mycket samt gärna framhäver sig själv. Men det finns fall där deras personlighetsstörning får dem att bete sig precis tvärtom.
Annons
7 saker som avslöjar en narcissistBrand logo
7 saker som avslöjar en narcissist

Den vanligaste bilden vi har av en narcissist är nog den extroverta personen som njuter av att få vara i rampljuset. Men det behöver inte vara så, menar psykiatrikern Peder Björling. Det finns nämligen ganska olika slags narcissister vilka kan sammanfattas i två huvudgrupper – öppna och dolda.

Den öppna är nog det de flesta tänker på när man hör order narcissist, men den dolda kan vara desto klurigare. De här skiljer en öppen narcissist mot en dold narcissist och så känner du igen personlighetstyperna.

Hur vet man om man är narcissist?

Många människor har, i den bemärkelsen de flesta tänker när man hör ordet ”narcissist”, någon form av narcissistisk ådra i sig. En önskan att exempelvis känna sig uppskattad, få uppmärksamhet eller vilja presentera sig själv i bästa dager är egentligen något ganska allmänmänskligt.

Annons

För att det ska gå så långt att man blir diagnostiserad med narcissistisk personlighetsstörning krävs att dessa personlighetsdrag försvårar i livet för personen och på olika sätt orsakar ett lidande. De som når hela vägen hit räknar man med är bara ungefär en procent av befolkningen, även om man tror att mörkertalet är lågt.

– Det är nämligen väldigt få som söker hjälp för sin narcissism. Ofta är det i stället för depression, ångest eller psykosomatiska problem som kronisk smärta. Sedan upptäcker man att det finns en underliggande orsak till exempelvis depressionen, förklarar Peder Björling, som är psykiater vid Psykiatri sydväst, för Dagens Nyheter.

Psykiatrikern Peder Björling
Psykiatrikern Peder Björling. Foto: PsychiatryLectures.

Öppen och dold narcissist – likheter och skillnader

Tre viktiga kännetecknen hos de som vården bedömer lider av narcissistisk personlighetssyndrom förklarar psykiatrikern är:

Annons
  • En överdrivet positiv självbild
  • Instabil identitet
  • Svårt att hantera relationer

Detta gäller oavsett om man är ”dold” eller ”öppen” narcissist. Det som skiljer sig är hur detta ter sig utåt. Där den mer ovanliga dolda, återhållsamma och sårbara narcissisten är så rädd för kritik att den drar sig från att få för mycket uppmärksamhet.

– Det är framför allt det yttre beteendet som skiljer sig åt, inuti har de en liknande självbild och förklaringsmodell. Den öppna narcissisten är mer självhävdande, konfliktsökande, har vassa armbågar och söker relationer mer utifrån status. Den dolda narcissisten är mer återhållsam i sitt beteende och lider ofta också av annan problematik som till exempel social fobi, förklarar Peder.

Psykiatrikern: Narcissisten är inte en ond människa

Peder Björling möter människor diagnostiserade med narcissistisk personlighetsstörning dagligen i sitt arbete som psykiatriker och tycker det är viktigt att poängtera att det är en störning – och att människan i regel inte är så "ond" som det ofta kan målas upp i media och i folkmun.

Annons

– Narcissister har blivit likställt med onda människor, de framställs nästan som demoner och inte som ”vi andra”. Ur mitt perspektiv är det där en allmänt elak person som beskrivs, snarare än en narcissist. Narcissister kan absolut ställa till det jättemycket för andra, men det betyder inte att de saknar empati.

Men det kan vara utmanande och tärande att ha en relation med en narcissist, och troligtvis kan den som har det behöva stöd. Här kan du läsa mer om hur man kan bemöta en narcissist:

7 enkla metoder för att hantera en narcissist

Är din partner en narcissist? Här är varningssignalerna!

Så är olika narcissist-typer i förhållanden

Källa: Dagens Nyheter.

Foto: TT.

Annons