Studie visar: Du gör rätt i att lita på magkänslan!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vi fattar mängder av beslut varje dag. Vad ska jag ha på mig? När måste jag gå hemifrån för att hinna med bussen? Vad ska vi äta till middag? Och så vidare. Och nog händer det att vi tänker om ibland – kanske för att ny information har dykt upp (ah, det var kallare ute än jag trodde, eller sonen tar med en fiskallergisk kompis hem).

Sen finns det den typ av beslut som både bygger på fakta och på gissningar – som vilka aktier man bör köpa/sälja eller vilken travhäst man borde satsa på i V75. Och inte sällan passar uttrycket att man får ”gå på magkänslan” – alltså att man gör det som känns rätt.

Och det verkar som att den där ökända magkänslan faktiskt är värd att lyssna på, mer än vi ger den cred för. Enligt en ny studie fattar vi faktiskt ofta mer framgångsrika beslut när vi följer vår direkta instinkt!

Ändrade vad gick sämre

I den nya studien som tre brittiska ekonomier står bakom, och som publicerats i Journal of Behavioral and Experimental Economics, har man undersökt personer som sysslat med betting inom fotboll – men enligt de själva kan resultaten appliceras på alla områden där människor kan behöva fatta välinformerade beslut om framtiden.

Man samlade data från 150 användare på en bettingsajt, och analyserade deras mönster över 380 matcher – sammanlagt blev det hela 57 000 förutsägelser att analysera! Deltagarna skulle gissa hur många mål de respektive fotbollslagen skulle göra i varje match, och de kunde ändra sig fram till en minut innan matchstart.

Det visade sig att de flesta ändå stod fast vid sina gissningar och endast sex procent ändrade sig efter en betydande tid (dagar eller till och med veckor efter den första bettingen). Men forskarna kunde också se att de sena ändringarna i genomsnitt prickade rätt 17 procent mer sällan än de som stod fast vid sina första val (7,7 procent jämfört med 9,3).

Bättre att stå fast

Man kunde också se att många som ändrade sina vad sent ändrade till högre målpoäng, exempelvis från 1-2 till 2-3, och att få ansåg 0-0 som en trolig utgång vid en match trots att 8,3 procent av alla fotbollsmatcher slutar helt utan mål.

Forskarna menar att resultaten pekar på att man sällan vinner på att överanalysera. Kanske är det risk att man istället ger utrymme åt faktorer som inte har så stor betydelse egentligen.

Slutsats: Det är inte alltid fel att gå på magkänslan!

Källa: Washington Post  Foto: TT

Läs mer:

Forskare: Så påverkar dina frukostval dagens beslut

6 knep som hjälper dig att fatta bättre beslut

”Jag kan aldrig ta beslut – vad ska jag göra?!”

Dela på: