Terapeuten: Tre saker alla sunda relationer har gemensamt

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Många hoppas att relationen till deras partner ska vara livet ut. Par som firar guld- eller silverbröllop får ofta dela med sig av sina tips om hur man håller kärleken vid liv och svaren varierar ofta, precis som alla relationer är unika.

Terapeuten John Kim, som även skriver för Psychology Today, menar dock att alla sunda, långvariga parrelationer har tre gemensamma egenskaper efter att nyförälskelsefasen är över. Utan de tre egenskaperna saknar förhållandet ben att stå på och då kommer det vara svårt att behålla en sund relation på lång sikt.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

”Sunda relationer är uppbyggda. De kräver tid, arbete, tålamod och en blick inåt”, skriver John Kim på Psychology Today.

Här följer tre egenskaper som är viktiga för att få relationen att hålla – enligt terapeuten:

1. Rum för individualitet

I ett sunt förhållande fortsätter båda parter ha sina egna liv även om de är tillsammans. Man har helt enkelt sina egna rum i det gemensamma livet. Annars riskerar du bli beroende av din partner, vilket inte är positivt för någon på lång sikt.

Läs också: Så får du en hälsosam relation – 5 tips

”Många misstar den här känslan för intensitet eller för hur mycket de älskar någon, men det är inte kärlek. Det är två personer utan gränser och självkänsla”, skriver John Kim på Psychology Today.

2. Samma värderingar och mål

I ett lyckligt förhållande stöttar båda parter varandra och bryr sig om varandra. ”Hälsosam kärlek kräver att man är vänd mot samma håll”, skriver John Kim och förklarar vidare att det innebär att man stöttar, lyssnar, bryr sig om och kommunicerar med varandra – utan att ta över och fatta den andras beslut i livet. Även om man självklart får ha åsikter, så bör man respektera den andras beslut. Samma värderingar och mål i det stora hela bygger även grunden för en hållbar relation och känslan att man är ett team.

Läs också: 5 tecken på att du har sönder er relation

3. Tillit till varandra

Den tredje och sista komponenten i en sund relation är tillit, enligt terapeuten John Kim. Tillit är det som håller ihop er två, men det behöver tas om hand, förtjänas och upprätthållas.

”Många tror att tillit är inbyggt för att man har varit tillsammans en viss tid, för att man bor tillsammans eller för att man har gift sig. Tillit är inte konstant. Tillit är inte som en lampknapp. Tillit är som en eld.”

Foto: IBL/Shutterstock

Redaktionens tips
Dela på: