RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

10 viktiga steg till en lycklig relation

29 aug, 2016 
Så skapar ni en livslång och lycklig relation.
Vill du ha en livslång relation som växer och utvecklas? Parterapeuterna Ove Johansson och Gunilla Branzell ger sina bästa tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hösten är högsäsong för separationer – och ofta handlar det om att vi inte kommunicerar, blir sedda eller får våra behov tillgodosedda i relationen. Kolla igenom denna lista och se till att jobba på eventuella svaga punkter. Då har din relation god chans att hålla livet ut!

1. Ha en varm dialog

Ni behöver kunna samtala med varandra och inte bara ha rätt- och fel-diskussioner. Var öppna för dialog och ha ett varmt och nyfiket utbyte.

Prata om allt mellan himmel och jord, såväl ytliga som djupa ämnen. Det ger en samhörighet, en sammansmältning och det föder kärleken.

Gör så här: Träna på att lyssna med medkänsla på varandra. Var på samma våglängd när ni pratar. Om den ena drömmer och den andra ser realistiskt på saken krockar ni och det blir svårt att nå varandra.

2. Håll koll på det förflutna

Vi är väldigt starkt formade av våra föräldrar och av samhället. Din uppväxt kan se bra ut på ytan, men om ingen tog reda på hur du mådde och hjälpte dig att sätta ord på dina känslor kan du få problem i dina vuxna relationer.

Annons

När ni förstår varför ni är som ni är, och reagerar som ni gör, kan ni lättare förstå varandra.

Gör så här: Skriv din livshistoria och dela med dig av den till din partner. Med hjälp av detta kan ni öka förståelsen och medkänslan för varandra.

3. Fyll känslomässiga behov

Undersök vilka känslomässiga behov ni har och jobba med att fylla dem. Vad gör er tillfredsställda, vad gör att kroppen känns lugn och avslappnad? Förståelse för känslomässiga behov bidrar till trygghet, tillit och kontakt i relationen.

Gör så här: Skriv ner vad ni vill ha och se till att ge varandra det. Till exempel: Krama varandra dagligen, gör mat tillsammans så ofta ni kan, ordna myskvällar med familjen.

4. Hantera konflikter rätt

Hur hanterar ni konflikter och vilka av konflikterna är lätta och vilka är svåra? Lätta är sådana som går att lösa relativt snabbt. Svåra konflikter återkommer ofta och verkar omöjliga att lösa.

Annons

De orsakas av att ni har stora olikheter som personer. De behöver ni ha tålamod med och arbeta på att gradvis förbättra.

Gör så här: Ett sätt att undvika konflikt är att uttrycka sig mjukt om du är missnöjd. Om du berättar vad du längtar efter, i stället för att ställa krav, känner din partner sig mindre kritiserad och det är lättare att få en dialog.

5. Glöm inte sex – och närhet

Sex är ett kitt, ett utbyte som ger samhörighet, men annan närhet är också viktig! Sexlivet blir ofta resultatet av hur andra närheter fungerar – de påverkar varandra.

Speciellt kvinnor stänger av sexualiteten när andra typer av närhet inte fungerar.

Gör så här: Om sexualiteten inte fungerar, börja med att fråga dig: Är det något annat än sex jag inte trivs med i förhållandet?

6. Var jämställda

Dela lika på makten. Båda behöver känna sig sedda och respekterade och kvinnan ska inte vara den som gör det mesta av hemarbetet.

Annons

Den som känner sig i underläge måste sätta gränser och partnern behöver lyssna och aktivt gå den andre till mötes.

Gör så här: Inventera vem som gör vad hemma och se till att få en rättvis uppdelning. Undersök också om det finns någon annan obalans i makt er emellan, till exempel ekonomiskt eller känslomässigt.

7. Kom överens om hur ni vill leva

Gör klart för dig själv: Vad står jag för och vad är viktigt för mig? Hitta en gemensam värdegrund, eller en lägsta nivå som ni kan leva med om ni inte kan enas.

Det handlar om allt som är viktigt för er. Prata igenom vad som ska gälla i viktiga frågor som trohet, ekonomi, barnuppfostran…

Gör så här: Definiera vad som är viktigt i relationen och individuellt. Fråga er: Vad kan vi göra för att förverkliga det? Om du inte vet: Fråga dig vad du saknar.

8. Var beredd på småbarnschock

Många är inte beredda på de förändringar som uppstår när barnen kommer. Man får mindre tid, både för parrelationen och sig själv, och kan känna sig stressad över det stora ansvaret.

Annons

Man missar också ofta att ha en dialog om hur man vill fostra barnen. Många separationer sker när barnen är mellan 1 och 3 år.

Gör så här: Stöd varandra känslomässigt och praktiskt och för en dialog om vad ni upplever och hur ni vill samarbeta. Försök dela ansvaret på ett rättvist sätt.

Avlasta varandra när ni är trötta och använd de små stunderna till att visa varandra kärlek. Umgås hellre med varandra än att se på tv.

9. Ha kul tillsammans

Fundera på hur ni kan förnya relationen, göra nya saker. Med förnyelsen får ni in livskänsla i relationen som motvikt till stabiliteten och vardagen som i längden kan kännas tråkig.

Gör så här: Fråga er: Vad tycker vi är roligt att göra tillsammans? Se över vad ni kan göra för att få in nya inslag i relationen och mer inspiration i livet.

10. Respektera varandra

Om alla de andra nio byggstenarna finns på plats har ni god känslomässig kontakt. Det betyder att ni respekterar varandras känslor, upplevelser och åsikter.

Annons

Exempel på det är att kunna leva sig in i sin partners känslor och inte köra över honom eller henne, utan förstå att alla har rätt till sin egen upplevelse.

Och att respektera varandras behov och någorlunda förstå hur det kommer sig att de ser ut som de gör.

I den känslomässiga kontakten ingår också att vara ärlig och prata om det som är viktigt när det gäller känslor och tankar. Att kunna lita på sin partner är en del av detta.

Man behöver också prata om kärlek och omsorg – vad tycker man att det är? Handlar det om att ta hand om varandra när man är sjuk? Göra en kopp te till partnern när man ändå gör en till sig själv?

AV: Anki Sydegård   BILD: Thinkstock

 

Läs mer:

Sov naken – för ett lyckligt äktenskap!

3 märkliga saker som minskar risken för skilsmässa

6 tecken på att din partner är en narcissist

Annons