RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

5 tecken på att du har sönder er relation – utan att veta om det

03 apr, 2017 
Är det du som sabbar relationerna?
Har du svårt att få dina relationer att hålla? Här är fem vanliga beteenden som kan skrämma bort även den mest ömsinta partnern – och som du bör sluta med om du letar efter livslång kärlek.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det krävs en stark självkänsla och ibland en hel del mod för att erkänna att man gjort fel – särskilt om det handlar om stora fel, som att man är anledningen till att ett bra förhållande tagit slut. Visserligen krävs det två personer för att skapa ett dåligt förhållande, men en person kan förstöra mycket på egen hand…

Men att erkänna en sådan sak är också första steget mot bättring.

Här är fem exempel på beteenden som kan ta död på en relation, enligt den amerikanska relationsexperten Christina Conti. Känner du igen dig i någon av dem är det dags att du tar dig en funderare över hur viktig relationen är för dig och om du borde bryta några vanor.

1. Du sätter vännerna före din partner

När ni väl har blivit ”exklusiva” kan det vara en idé att på nytt utvärdera relationen. Gör varsin lista där ni skriver ner vad som är viktigt i era liv, och träffas för att sätta en prioordning på dem. På så sätt kan du se om dina handlingar och dina värderingar verkligen går ihop, samtidigt som ni blir på det klara med hur den andra prioriterar saker i vardagen.

Annons

För att få en relation att fungera krävs kompromisser. Även om vännerna är viktiga för dig så kommer ni båda att behöva dra ner på kompistiden för att få tid för varandra. Och även om du är karriärkvinna så måste du hitta en gyllene medelväg för att få tid till förhållandet.

Detsamma gäller om ni har barn – bara för att barnen kommer först behöver det inte betyda att er egentid inte ska prioriteras alls!

2. Telefonen är din bästis

Kvalitetstid är inte detsamma som att sitta i samma rum och scrolla på varsin telefon. Bestäm tider som bara är era, som middagen eller lördagkvällen – och lägg undan sociala medier, nyhetsflöden och sms från pratsjuka syskon eller vänner för en stund.

Det behöver inte betyda att du aldrig får svara på ett sms när du umgås med älsklingen – umgås ni mycket och ofta måste det finnas en förståelse för att en del sms eller mejl måste svaras på också, och att ett samtal med mamma då och då är nödvändigt.

Annons

3. Du snackar skit om honom

Undvik att tala negativt om honom inför dina vänner. När man har varit ett par ett tag är det lätt att man blir lite för avslappnade ibland, och skämten som funkar hemma i sovrummet kan yttras även ute bland folk.

Men se till att du kan skilja på det som går att skämta om och det som är känsligt för din partner. Kanske är han känslig när det gäller lönen – då behöver du ju inte prata om den hånfullt med väninnorna.

4. Du tar honom för given

Män tycker om komplimanger precis lika mycket som kvinnor, menar Christina Conti. Men de uppskattar ofta en annan sorts komplimang jämfört med kvinnor. Medan kvinnor (enligt Conti) reagerar positivt på komplimanger som att man är vacker, söt, fint klädd eller har tjockt hår, så kan män bli lite förlägna av den sortens kommentarer. Istället menar experten att män vill höra komplimanger för sina handlingar, och få bekräftelse på att de uppvaktar dig på rätt sätt.

Annons

Till exempel får du gärna uppmärksamma att han håller upp dörren för dig eller serverar ditt vinglas först. Om du slutar visa uppskattning för de små sakerna är risken att han slutar göra dem. Du riskerar att han tycker du tar honom för given.

5. Du blir arg när han inte gör precis som du vill

Ingen tycker om känslan av att bli kontrollerad, inte heller din partner. Vill han inte höra av sig med söta sms hela dagarna så får du acceptera det – inte bli sur för att han inte svarar dig en gång i timmen.

Vissa vill prata med sin respektive varje dag om man är ifrån varandra, men en del kan också tycka att det är skönt eller nyttigt med några dagar ifrån varandra då och då.

Lär dig vilken typ han är och acceptera det. Försök istället att uppskatta de gånger han hör av sig, för då vet du att han verkligen vill det och att han tänker på dig.

Källa: Elite Daily   Foto: Thinkstock

4 mönster i relationen som kan sabba förhållandet

4 skäl till att lyckliga relationer kraschar

7 saker om ditt förhållande du INTE ska berätta för dina vänner

Annons