QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

”Åh, precis där ja” Sensuell röst ska locka fler att slänga skräp

09 jun, 2022 
soptunna i malmö/kvinna med sensuell röst
I Malmö har man i år tagit till ett nytt knep för att hålla snusket från gatorna. Man testar papperskorgar som pratar med sensuell röst. ”Mmmm, mera”, kan det låta när man kastar sitt skräp.
Annons

”Kom snart tillbaka och göra det där igen”, ”Aaah, det var galet skönt”, ”Mmmm, mera" eller ”Åh, precis där ja”. Det kan man nu höra från papperskorgar i Malmö i en ny håll rent-kampanj på initiativ av Malmö Stad.

Den sensuella rösten hoppas man ska locka fler att slänga sitt skräp i soptunnorna, och på så sätt hjälpa till att hålla gatorna rena.

Se även: 4 städtips som kommer göra ditt liv lättare

4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklareBrand logo
4 städtips som kommer göra ditt liv så mycket enklare

Sensuell röst i Malmös papperskorgar ska hålla renare

Greppet är nytt. Men de pratande papperskorgarna är däremot inte nya i kommunen. De har funnits sedan 2017. Under coronapandemin påminde de folk att hålla avstånd till varandra när man slängde sitt skräp i dem.

Man har också provat andra renhållningskampanjer. 2020 och 2021 valde man att synliggöra de dryga 5 000 papperskorgarna med hjälp av affischer med positiva budskap som ”Ren kärlek till stan".

Annons

Tidigare kampanj-utvärderingar visar på viss effekt

Hur stor effekt insatserna har för att hålla Malmö renare kan vara svårt att mäta, men Malmö Stad meddelar på sin hemsida att de gör utvärderingar efter varje renhållningskampanj.

2020:s utvärdering visade att nära en tredjedel av de tillfrågade svarade att de tänkt mer på vart de slängt sitt skräp efter att de sett kampanjen.

36 procent svarade att de, efter kampanjen, i större utsträckning valde att ta med sitt skräp till en papperskorg även om det innebar en omväg. Istället för att slänga skräpet på marken.

I år väljer man humor framför pekpinnar för att hålla rent

I år väljer man alltså en mer talande kampanj. Där man tror att humor, och en röst som Malmöborna känner igen, kan vara den rätta vägen till renhållning.

– Vi behöver få bukt med allt snusk som pågår på våra gator och torg, säger Marie Persson, sektionschef på Fastighets- och gatukontoret i Malmö stad till Aftonbladet.

Hon nämner också att pekpinnar inte fungerar så bra när det handlar om att få till beteendeförändringar och att det här därför kan vara ett alternativt sätt.

Här finns papperskorgarna med sensuella rösten

Vill man själv höra den sensuella rösten som kommer ur papperskorgarna så får man ta med sitt skräp till Davidshallsbron i Malmö, det är än så länge där de pratande papperskorgarna är placerade och testas.

Källa: Malmö stad, Aftonbladet Foto: TT

Annons