SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Statistiken som visar varför kvinnor borde få en extra dag ledigt

03 maj, 2022 
kvinnor som tar hand om barn samtidigt som de jobbar eller tvättar/städar
Kvinnor ägnar sig fortfarande åt obetalda hem- och hushållssysslor i betydligt större utsträckning än män, visar en ny undersökning. Kanske vore det därför inte helt omotiverat att låta oss få en extra dag ledigt i veckan...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Statistiska centralbyrån (SCB) publicerade under måndagen en ny undersökning i vilken man tittat på hur mycket tid män och kvinnor i snitt lägger på det obetalda hem- och omsorgsarbetet.

På sina ställen ser man hur arbetsbördan blir alltmer jämnt fördelad, exempelvis då det kommer till att ta hand om de egna barnen. Men när det kommer till matlagning, städning och andra hushållssysslor gör generellt kvinnor i regel fortfarande överlägset mer än män.

Här är anledningen till att det inte vore helt omotiverat att kvinnor med familj erbjuds en betald ledig dag i veckan!

7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i SverigeBrand logo
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

Kvinnors hemsysslor uppgår nästan i en heltidstjänst

I SCB:s undersökning har närmare 5800 män och kvinnor i Sverige, åldrarna 18–84, svarat på frågor om hur de fördelar sin tid på hushållssysslor, barnomsorg, och annat underhållsarbete. Resultat som kunnat utläsas i studien är bland annat att kvinnor i regel varje dag städar, diskar och bäddar 20 minuter mer än män. De lagar också mer mat.

Annons

– Kvinnor lagar mat 23 minuter mer än män per dygn och lägger 16 minuter mer på kontakt med släkt och bekanta. Män lägger däremot 13 minuter mer på installation, underhåll och reparationer av bostaden och nio minuter mer på underhåll av fordon, säger Marie Hollertz, sektionschef på SCB till SvD.

Sammantaget går att uträkna att kvinnor i snitt lägger 32,2 timmar varje vecka på obetalt hem- och omsorgsarbete, jämfört med männens 26,25 timmar. En skillnad på nästan en arbetsdag i veckan.

Barnomsorg delas allt mer på

Så, med den insikten är det väl inte en helt orimlig tanke att kvinnor också borde få extra tid att utföra dessa sysslor på – utan att behöva bränna ut sig! Sen om det är rätt väg att gå är en annan fråga…

En annan, mer positiv, utveckling som rapporten framhöll var att män i nästan lika stor utsträckning som kvinnor leker och läser läxor med sina barn. Däremot är kvinnorna fortfarande dominerande när det kommer till områden som läggning, hygien, påklädning och så kallad ”allmän tillsyn”.

Annons

Därför är ett jämställt förhållande att föredra

MåBra har tidigare skrivit mycket om det osynliga arbetet som gör att många kvinnor bränner ut sig i hemmet. Forskaren Emma Hagqvist förklarar där varför både män och kvinnor tjänar på att uppnå en jämställd relation, samt hur man kan göra för att bryta invända mönster.

– Kvinnor i jämställda relationer är friskare och båda i paret är lyckligare och mer nöjda med sin relation. Det är också färre skilsmässor hos par som delar mer lika på arbetet i hemmet, förklarade Emma Hagqvist då för MåBra.

Är ditt förhållande jämställt? Gör vårt test för att se!

Källa: SCB, SvD
Foto: TT

Annons