RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Ny studie: Här är de 9 vanligaste relationsproblemen

30 okt, 2020 
AvHanna Carlsson
vanliga relationsproblem
Många relationer har sina upp och nergångar men det finns vissa problem som är vanligare än andra. Nu har en ny studie kartlagt de 9 vanligaste problemen vi upplever i en relation.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: 5 orsaker till att par ofta ser ut som syskonBrand logo
TV: 5 orsaker till att par ofta ser ut som syskon

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, ägde 25 408 skilsmässor rum i Sverige 2019, vilket var 450 fler skilsmässor än året innan. Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet, men trenden har varit stigande.

Men vad är det som gör det så svårt att hålla ihop en relation? En ny studie som gjort vid universitetet i Nicosia i Grekland fann man att brist på intresse, långa arbetstider och avsaknaden av personlig tid var tre av de vanligaste problemen och som satte käppar i hjulet för många relationer. De uppskattade också att endast 30 procent av vuxna tycker att det är lätt att upprätthålla långvariga romantiska relationer. Vi har nu samlat de vanligaste problemen, som enligt studien, kan vara en stoppkloss för en långvarig relation.

Annons

9 vanliga problem i en relation

1. Brist på intresse

Det som ansågs vara det största problemet i en relation var bristen på intresse och känslor. Många upplevde problem med att en långvarig relation lätt blir tråkig och att det saknades energi och lust av att vilja hålla relationen vid liv. De ansåg även att passionen och den romantiska glöden försvann snabbare än de förväntat sig.

2. Långa arbetstimmar

En del har spekulerat i att man kan förutsäga en kommande skilsmässa baserat på tiden parterna spenderar på jobbet. Denna forskning tillför en viss trovärdighet till detta påstående. Partners som tillbringar många timmar på jobbet eller lägger karriären framför sina relationer är inte överraskande mindre benägna att upprätthålla ett romantiskt förhållande.

3. Avsaknaden av personlig tid och utrymme

Att känna sig ”kvävd” eller sakna tillräcklig ”egentid” är en annan vanlig anledning till att människor har svårt att upprätthålla romantiska relationer. Människor som känner sig begränsade eller förtryckta av deras förhållande har svårt att stanna i längre relationer.

Annons

4. Överdriven klängighet

Klängiga partners - människor som lätt blir beroende av andra och alltför ofta sätter sin partners behov framför sina egna - har svårt att upprätthålla romantiska relationer. Men det finns även en annan aspekt. Människor som utövar konstant kontroll över sin partner eller lätt blir avundsjuka har också svårt att upprätthålla relationer (särskilt när de kombineras med en tendens att förvänta sig för mycket av sin partner).

5. Olika syn på sex

Sexuell kemi är viktigt för en relation på lång sikt. Par som inte har samma syn på hur ofta man vill ha sex och kvaliteten på den sexuella intimiteten kommer att ha svårt att hålla i ihop i det långa loppet.

6. Otrohet

Otrohet eller brist på sexuellt intresse för sin partner är en anledning som också förhindrar att relationen faktiskt håller.

7. Barn och barnuppfostran

Vissa par med barn uppgav att deras barn tog upp mycket av den energin de tidigare la på sin partner, vilket var en anledning till att relationen tog slut. Att ha olika syn på barnuppfostran kan också vara en stor deal-breaker.

Annons

8. Brist på engagemang

Alla relationer kräver ansträngning och vissa par tar helt enkelt slut på ångan. Individer som inte tar hänsyn till sina partners behov eller försummar sin partner står också med på listan över problem som kan vara avgörande för en relation.

9. Dåliga relationer till partnerns nära och kära

Individer som inte har goda relationer med sina partners föräldrar, släktingar och vänner har också svårt att få en relation att hålla långsiktigt.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken påBrand logo
Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken på

Läs mer:

Här är jobben där otrohet är vanligast

4 tips för att hitta tillbaka till varandra i en relation

9 kompromisser du aldrig ska behöva göra i en relation

Annons