RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Här är jobben där otrohet är vanligast

27 okt, 2020 
kvinna tar av sig vigselring
Om man är otrogen eller inte kan bero på många olika saker! Men inom ett par yrkesgrupper är det också något vanligare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässaBrand logo
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa

Vad du och din partner jobbar med kan vara avgörande för om er relation håller, i alla fall om man ska tro en undersökning från Stockholms Universitet. Enligt den finns det yrken där fler är otrogna och fler skiljer sig.

Vissa yrken ger fler chanser

Det kan bero på flera olika saker. Som hur könsbalansen ser ut på jobbet. Om det är ett yrke som lockar till sig vissa personlighetstyper. Hur många du träffar i ditt jobb, med mera.

Enligt studien är det några yrken där man oftast håller ihop längre i sin relation – till exempel handlar det om farmaceuter, bönder, gruvarbetare och bibliotekarier.

Inom två yrken är risken större

Lite mindre stabilt verkar det vara i hotell- och restaurangbranschen och inom bemanningsföretag, enligt studien. Här finns större risk för otrohet och skilsmässor.

Många parrelationer börjar på en arbetsplats, med tanke på att vi tillbringar så mycket tid på jobbet så är det kanske inte så konstigt. Många träffar sina kollegor mer tid på vardagarna än de träffar sin partner.

Annons

Kan bero på dålig självdisciplin

– Att jobba i en miljö där det arbetar fler av motsatt kön gör att det kanske är lättare att känna sig uppskattad. Är man dessutom öppen för att träffa en ny person, eller behöver bekräftelse, så kan yrket erbjuda den möjligheten, säger relationsexperten Anneli Östling, till Amelia, och fortsätter berätta om att det kan kännas väldigt smickrande om en kollega visar intresse.

– En person med dålig självdisciplin kanske väljer att ge efter för otrohet i det här läget, medan andra ser det som en signal att gå hem och ta ansvar för sin relation och trygghetssäkra förhållandet till partnern som man älskar.

Självklart är det många som väljer att inte vara otrogna också – även fast arbetsplatsen man är på kanske ger större möjlighet till det.

Foto: TT

LÄS MER:

4 tips för att hitta tillbaka till varandra i en relation

9 kompromisser du aldrig ska behöva göra i en relation

5 vanliga kriser i långa relationer – så tacklar ni dem

Annons