RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

9 kompromisser du aldrig ska behöva göra i en relation

23 okt, 2020 
Kompromisser är nödvändiga i alla långvariga relationer – men det finns gränser för hur mycket man ska behöva anpassa sig till någon. Det här tycker relationsexperterna aldrig att du ska ge efter med.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska haBrand logo
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

Ända sedan vi var små har vi fått lära oss vikten av att njuta av andras glädjeämnen och att vi måste dela med andra även om vi föredrar att behålla all choklad själv. Detsamma gäller i relationer, vi måste mötas på mitten och kompromissa för att båda parter ska trivas och känna sig viktiga i relationen.

Men det några saker som inte under några omständigheter är förhandlingsbara, men som förstås varierar från relation till relation. För vissa är det otrohet, för andra lögner, kritik eller lathet.

Gemensamt för de flesta relationer är dock att en massa små och stora kompromisser krävs för att förhållandet ska vara över tiden.

För även om du absolut inte vill äta middag med din svärmor istället för att gå på bio, måste du ibland ge efter för att behaga din partner. Eller om din älskling på liv och död vill ha en fotbollsaffisch hängande i vardagsrummet, medan du hade föreställt dig något helt annat ... (eller nej, ta bort det. Där går gränsen!).

Annons

I alla fall undgår vi tyvärr inte det faktum att det är viktigt att kompromissa, eftersom det gör att vi verkar pragmatiska och snälla och gör det lättare att få ett förhållande att fungera på lång sikt. Det är dock viktigt att vara medveten om att det finns några kompromisser som du aldrig ska göra i ett förhållande.

Var sann mot dig själv

– Först vill jag säga att det är positivt att anpassa sig och kompromissa i ett förhållande, och de flesta kommer att sträva åt att anpassa sig till den person de älskar och bli kära i. Men det finns verkligen mycket du inte borde acceptera.

Detta berättar Thomas Winther, som är en familjeterapeut och sexolog vid Cura Center, till norska KK.

Han lyfter fram några viktiga punkter som du inte bör kompromissa med:

1. Var trogen mot den person du är och hur du vill leva ditt liv.

2. Känns dig inte pressad till att experimentera sexuellt, till exempel med flera partners och trekant, om det inte känns bra för dig.

Annons

3. Ge inte upp din egen tro och din egen syn på människan. Det är okej att du inte tror på samma sak, men då måste båda respektera skillnaderna.

4. Kompromissa inte med önskan om barn. Om din partner inte vill ha barn och du starkt vill ha det, är det mycket troligt att du kommer att ångra det när det är för sent. Många känner sig bittra senare eftersom livet inte blev som de hoppats.

Undvik för många kompromisser

En kompromiss handlar om att någon måste offra något, men det är viktigt att vara medveten om att du inte ska göra för många kompromisser och ge efter för allt, eller vägra att ingå en enda. En gyllene medelväg är det hälsosammaste.

– Det är inte sant att kärlek tål allt. Ideal och verklighet är tyvärr inte samma sak, allt du säger och gör påverkar ditt intima förhållande, säger Kate Elin Søyland, som är parterapeut och familjeterapeut vid Open Dialogue i Sandnes.

Hon pekar ut två kompromisser som du inte bör göra i förhållandet:

Annons

1. Pliktsex

En viktig kompromiss du bör undvika är att låta sexualitet bli ett tråkigt "måste".

– Undvik sex för "husfriden", många beklagar sig över den kompromissen och det är lättare att se när det har gått för långt. Stå upp för dig själv. Sextorka har sina naturliga orsaker, ta itu med de problemen istället, råder Søyland.

Hon uppmuntrar dig också att inte låta dig "pressas" till att experimentera med sex som du inte vill ha.

– Var gärna utforskande under bra perioder, på dina egna villkor. Men spela inte en spännande sexpartner eller låtsas ha en orgasm om sexet inte ger dig något. Kom ihåg att det är tillåtet att vara ärlig. Det är faktiskt sexigt och början på lösningen, säger hon.

2. Sluta trivialisera

– Kompromissa inte med dina viktigaste värderingar när du känner i hela ditt väsen att det som din partner vill, gör eller säger är fel. Säg inte "det är bra", om du känner att det inte är okej, råder Søyland.

Annons

Hon nämner exempel som fysiskt och psykiskt våld och de grå områdena. Kanske slätar din partner över det och säger "det var bara ett skämt". Trivialisera inte, lita på dina känslor. Vissa upplever också att partnern till exempel inte gillar ens hobby, som man vill spendera tid på.

– Hitta en bra balans mellan egentid och partid. Lyssna på dina egna värderingar och ta dem på allvar. Säg nej och sätt ner den känslomässiga foten även om andra tycker att det är trivialt, säger Søyland.

Håll inte ut år efter år i hopp om att det ska bli ändring. Søyland råder snarare att söka professionell hjälp tidigt för att se om det finns möjlighet att avsluta (om allvarligt missbruk) eller utveckla relationen.

Undvik dessa kompromisser

Den australiska tidskriften Womanshealth har listat ett antal kompromisser som du inte bör ingå i ett förhållande:

1. Att vara den enda som visar engagemang

Ingen vill vara den enda som tar initiativ och visar engagemang i relationen. Acceptera inte att du alltid ska vara den som styr fartyget, ni måste vara två om det.

Annons

2. Ge inte upp en hobby som är viktig för dig

Vissa människor tycker att deras partner klagar över hur mycket tid de spenderar på en hobby eller kallar intresset meningslöst eller tråkigt. Det är verkligen inte nödvändigt att ha samma fritidsintressen, men man måste respektera dessa skillnader. Ge inte upp en hobby som du älskar för en partner som inte respekterar den.

3. Acceptera inte dålig kommunikation

Den som har haft ett förhållande med dålig kommunikation vet hur frustrerande det är. Du försöker tolka känslor, motiv och små hintar för att förstå vad som är fel. Bra kommunikation är mycket viktigt, och inte något du bör kompromissa med.

4. Acceptera inte dåligt beteende

Du ska aldrig acceptera att en partner behandlar dig illa. Oavsett om det är verbalt, emotionellt, mentalt eller vad som helst.

Källa: KK.no Text: Marie Kvitrud Översättning: Mikaela Alex Foto: TT

...

Läs mer:

5 vanliga kriser i långa relationer – så tacklar ni dem

5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

Därför kan det vara BRA att kritisera varandra i relationen – ibland

Annons