RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

4 tips för att hitta tillbaka till varandra i en relation

27 okt, 2020 
Par kramas utomhus
Har det känts lite trögt i relationen på sista tiden? Kanske har ni gått igenom en jobbig tid tillsammans? Här är psykologens tips för att hitta tillbaka till varandra igen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 onödiga saker som kan få dig att sabba ditt förhållande (MåBra)Brand logo
8 onödiga saker som kan få dig att sabba ditt förhållande (MåBra)

Varje dag är inte en solskensdag i ett förhållande. Men om det har varit lite knackigt ett tag – hur gör man för att ta sig tillbaka till en bra plats igen?

Psykologen Mark Travers tipsar om fyra strategier för att blåsa liv i relationen igen, hos Psychology Today. Strategierna bygger på forskning.

1 Samarbeta istället för att försöka vinna

Vi jämför oss gärna med andra och vill vara lite bättre, men i en relation kommer vi ingenstans med det. Tanken med en relation är ju att man ska vara tillsammans, att båda ska känna sig bra i ett förhållande. Din partners framgångar är dina, och tvärt om.

Hitta gemensamma projekt att göra tillsammans, som att träna till ett lopp eller renovera ett rum … Försök hitta känslan av att det är ni två tillsammans mot världen. Som ett team. Hjälp varandra och låt inte ett bråk bli för stort och hindra er från att se allt som är bra.

2 Uppmuntra varandra och ge utrymme

Ibland vill en partner bara berätta om vad som händer i hens liv utan att man talar om för hen att man kanske ser ett mönster, att det kan hänga ihop med partnerns beteende eller vara krass och säga något i stil med ”ja, sånt är livet”.

Annons

Försök att lyssna på varandra, uppmuntra varandras drömmar och stötta din partner även om du inte ser allt på samma sätt som hen. Ni behöver inte tycka lika om allt, du behöver inte hålla med. Men försök ge stöd ändå.

3 Räds inte stora förändringar

Om ni provat samma saker flera gånger utan att det fungerar – testa något nytt. Och var inte rädda att göra en stor gemensam förändring. Som att flytta, börja med en gemensam hobby eller gör något ni trodde att ni aldrig skulle göra.

Ingenting kommer att förändra sig av sig självt, så att sitta och vänta på det kommer inte att göra någon skillnad. Gör något aktivt för att ändra situationen.

4 Fokusera på allt som är bra

När man är i en svacka är det lätt att lägga mest fokus på allt som inte är bra, och att till och med överdriva det. Låt inte det få ta så mycket plats. Fokusera på allt som är bra istället, allt som fungerar, allt som har fungerat, allt fint ni har upplevt tillsammans.

Kanske kan ni också gå tillbaka till sådant ni gjort tidigare och kanske tappat bort längs med vägen?

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

9 kompromisser du aldrig ska behöva göra i en relation

5 vanliga kriser i långa relationer – så tacklar ni dem

5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

Annons