4 tips för att hitta tillbaka till varandra i en relation

Par kramas utomhus

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Varje dag är inte en solskensdag i ett förhållande. Men om det har varit lite knackigt ett tag – hur gör man för att ta sig tillbaka till en bra plats igen?

Psykologen Mark Travers tipsar om fyra strategier för att blåsa liv i relationen igen, hos Psychology Today. Strategierna bygger på forskning.

1 Samarbeta istället för att försöka vinna

Vi jämför oss gärna med andra och vill vara lite bättre, men i en relation kommer vi ingenstans med det. Tanken med en relation är ju att man ska vara tillsammans, att båda ska känna sig bra i ett förhållande. Din partners framgångar är dina, och tvärt om.

Hitta gemensamma projekt att göra tillsammans, som att träna till ett lopp eller renovera ett rum … Försök hitta känslan av att det är ni två tillsammans mot världen. Som ett team. Hjälp varandra och låt inte ett bråk bli för stort och hindra er från att se allt som är bra.

2 Uppmuntra varandra och ge utrymme

Ibland vill en partner bara berätta om vad som händer i hens liv utan att man talar om för hen att man kanske ser ett mönster, att det kan hänga ihop med partnerns beteende eller vara krass och säga något i stil med ”ja, sånt är livet”.

Försök att lyssna på varandra, uppmuntra varandras drömmar och stötta din partner även om du inte ser allt på samma sätt som hen. Ni behöver inte tycka lika om allt, du behöver inte hålla med. Men försök ge stöd ändå.

3 Räds inte stora förändringar

Om ni provat samma saker flera gånger utan att det fungerar – testa något nytt. Och var inte rädda att göra en stor gemensam förändring. Som att flytta, börja med en gemensam hobby eller gör något ni trodde att ni aldrig skulle göra.

Ingenting kommer att förändra sig av sig självt, så att sitta och vänta på det kommer inte att göra någon skillnad. Gör något aktivt för att ändra situationen.

4 Fokusera på allt som är bra

När man är i en svacka är det lätt att lägga mest fokus på allt som inte är bra, och att till och med överdriva det. Låt inte det få ta så mycket plats. Fokusera på allt som är bra istället, allt som fungerar, allt som har fungerat, allt fint ni har upplevt tillsammans.

Kanske kan ni också gå tillbaka till sådant ni gjort tidigare och kanske tappat bort längs med vägen?

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

9 kompromisser du aldrig ska behöva göra i en relation

5 vanliga kriser i långa relationer – så tacklar ni dem

5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

Mer innehåll från MåBra
Dela på: