RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så ofta ska ni ha dejtkvällar – för att relationen ska hålla länge

04 mar, 2022 
Till vänster Jenny Holmström. Till höger par som lagar middag tillsammans hemma
En gång i veckan, månaden – året? Hur ofta bör man egentligen prioritera att gå på dejt, när man är i en långvarig relation med barn? Så här säger forskningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns enligt en amerikansk studie en magisk siffra när det kommer till hur ofta man bör dejta varandra – när man har barn tillsammans. Detta menar forskare vid The Marriage Foundation och The University of Lincoln som under 10 år följt närmare 10 000 par.

Svenska relationsexperten och grundaren av appen Coupleness, Jenny Holmström, ger sin syn på studien – samt delar med sig av sina bästa relationstips.

5 mysiga dejtingaktiviteter inspirerade av kändisarnaBrand logo
5 mysiga dejtingaktiviteter inspirerade av kändisarna

Så ofta dejtar par med barn i snitt

Paren som ingick i undersökningen fick under tiden för studien regelbundet svara på hur ofta de varit på dejt. I snitt uppgav paren att de hade en dejtkväll så här ofta:

  • En gång i veckan: 11 procent
  • En gång i månaden: 30 procent
  • Mer sällan än en gång i månaden: 23 procent
  • Nästan aldrig: 36 procent

Efter 10 år såg man sedan vilka av dessa par som fortfarande var tillsammans, samt bedömde genom andra vertikaler hur goda chanserna var för att de skulle fortsätta hålla ihop.

Annons

Hur ofta bör man ha ”dejtkväll”?

Resultaten pekar mot att par med barn som dejtar varandra en gång i veckan, hade lika stor risk att göra slut som de som aldrig gick på dejt. Forskarna menar således att det tyder på att ”less is more”, och att för många dejtingtillfällen snarare gör det hela stressigt och mindre speciellt.

Optimala antalet dejter enligt denna studie var således runt en gång i månaden. Något Jenny Holmström också menar på känns rimligt.

– En gång i månaden är ett jättebra riktmärke, men glöm inte bort varandra i vardagen också. Det är den som är det viktigaste, något många inte tänker på. Dejtar ni en gång i månaden slipper ni också känna stress över ekonomiska aspekter, eller att hålla på och fixa barnvakt, säger hon och tillägger snabbt:

Byt ut middagen mot en rolig aktivitet

– Sen är det verkligen inte så att en dejtkväll alltid behöver kosta pengar. Det kan snarare vara nyttigt att gå ifrån den klassiska ”middagen”, och använda tillfället till att testa nya saker ihop.

Annons

Ett förslag är att utöva en fysisk aktivitet tillsammans innan middagen, förklarar Jenny, som exempelvis att spela tennis eller paddel.

– En fin middag kan komma med så mycket förväntningar. En fysisk aktivitet kommer med en dos härliga endorfiner, samtidigt som aktiviteten i sig ger er en skjuts in i ett mer avslappnat samtal.

Försök i detta läge tänka mer kompis än logistikpartner. Det vill säga prata om saker du skulle samtala med din bästa vän om. Genom att tänka så hamnar ni troligtvis inte i att diskmaskinen behöver bytas ut eller vem som kör till fotbollscupen i helgen, menar hon.

Tips på alternativa dejter att göra tillsammans

– Pröva också att vara helt nya på något tillsammans, där ingen av parterna är bättre än den andra. Spela curling, gå och dreja, engagera er i någon välgörenhetsorganisation ihop, alternativen är oändliga!

För fler tips: Här har du 17 roliga (men billiga) aktiviteter att hitta på tillsammans med sin partner.

Källa: The Marriage Foundation
Foto: TT/Coupleness

Annons