RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Relationsexperter: Därför är full jämställdhet inte alltid önskvärt

14 feb, 2022 
Jenny Holmström till vänster. Par som ger varandra high five till höger
Att fastna för mycket i att allt ska vara exakt rättvist fördelat hemma kan vara att göra förhållandet en otjänst, menar relationsexperter. Så här kan man tänka i stället.
Annons
23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i SverigeBrand logo
23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige

Många i dagens Sverige anser nog att man i en relation bör sträva efter att dela 50/50 på hushållssysslor och annat så kallat ”osynligt arbete”. Författarna av boken The 80/80 Marriage: A New Model for a Happier, Stronger Relationship menar dock på att detta kan sätta krokben för oss själva, och att utfallet snarare riskerar att skada relationen.

Boken släpptes för ganska exakt ett år sen och har sen dess uppmärksammats av flertalet relationsexperter. MåBra har pratat med en av dem – Jenny Holmström, grundare av appen Coupleness.

En ny relationsmodell – med grund i generositet

I boken The 80/80 Marriage presenteras praktiska lösningar på vanliga relationsproblem, vilka grundar sig i att vara mer generös mot sin partner. Man menar att i stället för att varje part ser till att bidra med 50 procent var, så bör båda försöka avlasta varandra och sträva efter att själva bidra med 80 procent.

Annons

Författarna Nate och Kaley Klemp, förklarar att det är lätt att fokus hamnar fel om man allt för nitiskt försöker dela jämnt på bördan. Resultatet kan bli att man begränsar sig i vad man gör för sin partner för att inte riskera i att man gång på gång drar ett för stort lass i vardagen. Något som i sin tur kan leda till att vi slutar göra det lilla extra för varandra.

– Det kan även leda till en känsla av att man tävlar mot varandra istället för att vara ett team, tillägger Jenny Holmström.

Lätt att överskatta sig själv – och underskatta sin partner

Något hon också vill poängtera i sammanhanget är svårigheten i att säkerställa att det blir just jämnt fördelat.

– Det är oftast inte särskilt svårt att tänka på allt man själv bidrar med till relationen och hemmet eftersom du håller reda på och upplever allt du gör själv. När det gäller det arbete som din partner gör kanske du inte ser eller lägger märke till det på samma sätt för att du exempelvis inte är där precis de minuterna när tvätten hängdes eller då samtalet togs med barnen om vad som ska med på skolutflykten.

Annons

– Du kanske har en vag känsla av att det dammsögs någon gång förra veckan, eller att din partner tog barnen till fotbollsträningen, men du har ingen aning om hur mycket tid och energi hen har lagt ned på sina olika ansvarsområden. Detta kan leda till att du överskattar jobbet du gör hemma och underskattar arbetet din partner gör.

Det talar för sig själv att kontinuerligt gå och känna ett missnöje kring sin partners insatser i hemmet inte bäddar för en lycklig kärleksrelation.

Osynligt och känslomässigt arbete – kvinnor överlägsna

Men – viktigt i sammanhanget: Otaliga forskningsstudier har visat att det osynliga arbetet, det vill säga; städa och göra det fint hemma, rådda med scheman, komma ihåg födelsedagar med mera – oftast faller i knät hos kvinnorna (framförallt mätt i heterosexuella relationer).

Enligt Statistiska centralbyrån lägger kvinnor i snitt sex timmar mer än män varje vecka på hushållsuppgifter. En annan studie visar att män tenderar att bara hålla koll på uppgifter i familjen som direkt påverkar dem, medan kvinnorna ser till helheten mer.

Annons

Testa: Hur ser arbetsfördelningen ut hos er?

Därför bör man försöka kartlägga hur det ser ut i ens egen relation, och göra ”det osynliga mer synligt”. Är man exempelvis redan den som gör mycket hemma är det extra viktigt att båda parter är överens om att en förändring ska till.

Jenny Holmström skickar med ett tips på ett tankeexperiment man kan göra hemma, för att ta reda på hur arbetsfördelningen är uppbyggd i förhållandet.

– Tänk över: Vilket språk skulle du använda om du skulle göra en uppgift tillsammans med din partner. Skulle du "hjälpa" din partner med disken? Skulle din partner "hjälpa" dig att planera helgaktiviteter med barnen?

– Om du har en inställning där en person vanligtvis automatiskt ansvarar för en uppgift, och den andra helt enkelt hjälper till kan det vara en indikation på att endast en person anses vara ansvarig för majoriteten av det arbetet.

Källa: Coupleness
Foto: TT/Privat.

Annons