RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Frågorna som avgör om du är redo att inleda en ny relation nästa år

15 dec, 2021 
AvSara Ericsson
AvSara Ericsson
Man och kvinna som tittar på varandra och ler.
Känner du dig redo för en ny kärleksrelation? Kanske är det under nästa år som det verkligen säger klick! Här är frågorna som avgör om du är redo att ta steget.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så vet du om er vänskap är skadlig, 5 varnande teckenBrand logo
Så vet du om er vänskap är skadlig, 5 varnande tecken

Är du singel och känner dig redo för en ny relation? Kanske är 2022 året då du träffar din stora kärlek i livet! Att träffa the one är lättare sagt än gjort. Är du liksom alla andra singlar trött på att höra fraser som ”den rätta dyker upp när du minst anar det”? Ja, vi alla kan relatera till det.

Oavsett om du springer på din stora kärlek i matbutiken, ute på dansgolvet eller på hundpromenaden så är det många som vill öka sina chanser via olika dejtingappar.

Då infaller Dating Sunday

Den 2 januari 2022 infaller Dating Sunday och det sägs att utbudet av singlar i världen är större än någonsin under den dagen.

Kanske är det just då du ska ta modet till dig och ladda ned den där appen? Eller om du redan har ett konto är det läge att vara extra aktiv under den perioden.

Annons

Men som de flesta singlar vet är en registrerad profil långt ifrån en garanti för en långsiktig kärleksrelation.

Så ökar du chanserna för att inleda en lång relation

För att öka chanserna att träffa någon och inleda en lång och fin relation kan det vara bra att förbereda sig. Genom att ställa sig själv några frågor och med det få bättre koll på vad man faktiskt söker så minskar risken att falla tillbaka i dåliga mönster och relationer som inte fungerat bra.

Josefine Yrjans är legitimerad psykolog och arbetar på dejting- och relationsbolaget Relate. En app som matchar singlar utifrån deras personliga värderingar.

Josefine menar att nyckeln till att skapa mer tillfredställande relationer är att öka sin självkännedom. Hon rekommenderar singlar att fundera och svara på följande tre frågor.

Tre frågor att ställa sig själv innan man inleder en relation

Vilka är mina dealbreakers?

Här handlar det om att fundera över egenskaper, vanor, värderingar eller åsikter som du inte vill att din framtida partner har. Det kan även vara något du känner att de måste ha eller värderar, som till exempel hälsa eller humor.

Annons

Enligt forskning så är gemensamma kärnvärderingar en av de starkaste faktorerna för att en relation ska hålla över tid.

Vilket kärleksspråk talar jag?

Det finns fem vanliga sätt att visa kärlek på. Fysisk beröring, gåvor, uppskattande ord, tjänster och kvalitetstid. Ofta är en eller två viktigare än de andra. Har man för olika kärleksspråk i en relation kan det vara mer utmanande att känna sig sedd och älskad.

Hur ser mina sexuella preferenser ut och vad tänder jag på?

Att veta vad man sexuellt går i gång på ökar chansen att hitta och skapa ett passionerat förhållande. Enligt en förenklad modell finns det fem exempel på kategorier som beskriver vad vi tänder på:

1. Sensuella som vill få så många sinnen som möjligt tillfredsställda under kärleksakten.

2. Längtande som går igång på att känna åtrå och förväntan under och inför akten.

3. Sexuella som blir tända av sådant som vanligtvis anses höra till sex, så som nakenhet och kön.

Annons

4. Kinky som går igång på sådant som de själva anser är tabu, antingen psykologiskt eller fysiskt.

5. Kameleonterna som kan röra sig mellan kategorierna beroende på partner och tillfälle.

Med hjälp av dessa kategorier kan du formulera vad du själv gillar, och vad du skulle vilja utforska vidare.

Testet som avgör om du är redo för en ny relation

Psykologen Josefine Yrjans har tagit fram en självskattningstest tillsammans med Relate. Som du hittar här!

Testet är baserat på den viktigaste relationskunskapen för ett hjälpa de som vill lära känna sig själva bättre och studera sina egna mönster och behov.

”Testet får dig att tänka kring relationer och hjälper dig att få syn på din relationskompetens som den ser ut idag. Vill du uppleva mer tillfredsställande relationer än du hittills gjort, behöver du göra något annorlunda framöver. Att lära känna dig själv bättre och att utöka din kunskap om vad som lägger grunden för goda relationer, är vägen dit” säger Josefine.

Resultatet av testet ger en indikation på hur redo du är att inleda en hållbar och långsiktig kärleksrelation. Samt vilka områden du behöver jobba lite mer på innan du är redo att ta nästa steg.

Resultatet ger även olika länktips till andra tester, artiklar och poddtips som kan vara en hjälpande hand på vägen.

Foto: TT

Annons