RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Ny studie: Den här personlighetstypen har förtur på singelmarknaden

27 jul, 2021 
Två kvinnor som håller om varandra.
Humor och intelligens nämns ofta som viktiga egenskaper hos en blivande partner. Men vad är egentligen viktigast, humor eller intelligens? En ny studie ger dig svaret.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 vanliga sexproblem i en relation och hur ni löser demBrand logo
4 vanliga sexproblem i en relation och hur ni löser dem

Humor och intelligens är två egenskaper, som enligt tidigare forskning, anses vara attraktiva egenskaper. Nu visar en studie som nyligen publicerade i den vetenskapliga tidskriften Evolution and Human Behavior vilken av dessa två egenskaper som anses mest attraktiv.

Intelligenstest och speeddejting

Studien var uppdelad i två delar. I den första delen deltog 88 män och 179 kvinnor. I experimentet testades männens intelligensnivå. Kvinnorna fick sedan se ett videoklipp på männen och fick gradera männens intelligensnivå, humor, fysiska attraktion och dragningskraft.

Resultatet förvånade forskarna något. Hög dragningskraft hade de män som uppfattades som intelligenta av kvinnorna, detta var dock inte korrelerat till männens faktiska intelligens. Tvärtom visade det sig att de män som hade fått bra poäng på intelligenstestet hade lite lägre dragningskraft enligt kvinnorna. Man kunde också se att kvinnorna uppfattade männen som ansågs ha humor och vara snygga som väldigt attraktiva.

Annons

I studiens andra del deltog 729 personer av båda könen i speed-dejting. Alla deltagares intelligensnivå mättes, precis som i första delen av experimentet. Deltagarna fick också gradera sina dejter efter uppfattad intelligensnivå, humor och dragningskraft. Resultat visade samma mönster som första delen av experimentet – personer som upplevdes som intelligenta och humoristiska ansågs väldigt attraktiva, medan de som faktiskt var intelligenta inte automatiskt ansågs mer attraktiva.

Humor eller intelligens?

Så vilken egenskap ska man ha för att få förtur på singelmarknaden? Forskarnas är överens – att vara rolig är viktigare än att vara intelligent (i alla fall baserat på resultatet på intelligenstestet) när det gäller att attrahera en blivande partner. Forskarna poängterade dock att det är upplevd intelligens som anses attraktivt, men det anses ännu mer attraktivt att vara rolig.

Resultatet är inte förvånande, det menar Angela Ahola, doktor i psykologi, föreläsare, författare och dejtingexpert.
– Intelligens är en stark dragningsfaktor och ger oss en bra fingervisning om personen som vi dejtar. Men humor ger ännu mer i form av både värme och kompetens, vilket är de två centrala faktorerna i bedömningarna som vi gör om våra medmänniskor. Man behöver vara lite smart för att vara rolig. Därför väger det tyngre, säger Angela Ahola till Aftonbladet.

Källa: Psychology Today

Annons