RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Dejtingexperten: Så hittar du en seriös relation – 5 tips

06 nov, 2021 
En man och en kvinna som håller om varandra.mm
Är du trött på att vara singel men tycker att det är svårt att hitta en seriös relation? Då är du inte ensam. Nu ger dejtingexperten sina bästa tips på hur du hittar en seriös partner så att du har någon att dela vintermörkret med.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Här är de fem kärleksspråkenBrand logo
Här är de fem kärleksspråken

I en undersökning gjord av Novus på uppdrag av dejtingsidan Match uppger 38 procent av dem som inte lever i en relation att de vill ha en seriös relation. Men 92 procent av dessa tycker att det är svårt att hitta en sådan.

Matchs dejtingcoach och KBT-terapeut Jacqueline Joo menar att många singlar hamnar i samma mönster.
– En anledning till att singlar har svårt att hitta någon är för att de hamnar i det klassiska fenomenet ”de som jag vill ha vill inte ha mig – och de som vill ha mig vill inte jag ha”. Oftast beror det på att man omedvetet beter sig väldigt olika gentemot den man dejtar beroende på ens eget intresse, säger hon

Många söker en seriös relation – men säger inget

Av de singlar som svarat att de söker en seriös relation så visar det sig att endast 31 procent tidigt berättar att de söker en långsiktig relation. 34 procent säger inte rakt ut att de vill ha något seriöst med någon utan visar det genom att ta initiativ till att ses eller genom kroppsspråk. 12 procent tar inte några egna initiativ alls utan väntar tills den andra parten ska ta steget mot en seriös relation.

Annons

Jacquline menar att de flesta inte ens är medvetna om hur de kommunicerar att de vill ha en seriös relation och att detta är något som man behöver öva på.
– På dagens dejtingmarknad är det viktigt att signalera vad man själv söker i ett tidigt skede, det medför att du automatiskt sållar bort de som inte är ute efter samma typ av umgänge som du själv, säger hon.

Dejtingexpertens bästa tips för att hitta en seriös relation

1. Var ärlig med vad du söker

– Berätta i ett tidigt skede om vad du är ute efter, vad du drömmer om för typ av liv med din framtida partner och vad som är viktigt för dig i en relation. Många tror att man skrämmer iväg sin dejt med denna typ av samtal – men det är helt fel! De som drar öronen åt sig är personer som ändå inte är ute efter en seriös relation.

2. Skapa intimitet via samtalet

– För att bygga en nära relation fort är det bra att ställa frågor och själv dela med sig av saker som skapar en känsla av närhet, sårbarhet och att vi har något gemensamt. Det finns 36 bra frågor som dykt upp i den psykologiska forskningen som man kan ta hjälp av för att skapa detta.

Annons

3. Granska ditt dejtingbeteende

– Den bästa övningen du kan göra är att analysera ditt beteendemönster inom dejting. Hur agerar du när du blir väldigt intresserad av någon kontra när du går på dejt med en person som du känner lite mindre för? Här gömmer sig massor av viktiga fakta om dig själv.

4. Marknadsför du dig själv falskt?

– Om du är osäker på var du har din dejt är det vanligt att du blir ångestfylld och orolig – och söker bekräftelse genom att t.ex. vilja ha tät kontakt och mycket närhet. Men frågan är om du verkligen är en person som vill ha det så även i en trygg etablerad relation? Du ger sken av att vilja det, men är det verkligen sanningen? Så fråga dig själv hur du beter dig när du är i en trygg relation? Vilka behov har du då? Det är den sidan du ska visa av dig själv när du dejtar!

5. Utvärdera din dejts seriositet

– Jaga aldrig någon. Det är grundregeln inom dejtingpsykologi. Gör du det får du aldrig se hur engagerad och investerad din dejt är i dig. Dejting är som att dansa, du tar ett steg fram genom att initiera ett samtal eller en dejt och därefter är det upp till din dejt att ta sitt steg. Får du ingen respons, avvakta eller ifrågasätt, driv aldrig relationen framåt på egen hand!

Annons