Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Vibekes man lever med schizofreni: ”Aldrig funderat på att lämna”

17 maj, 2023 
Vibeke och Mark håller om varandra och ler
Vibeke och Mark från Danmark hade varit ett par i tio år när han plötsligt blev sjuk. Han lider av schizofreni vilket har varit en prövning, men Vibeke är säker på en sak: Hon kommer inte att lämna sin själsfrände.
– Jag skäms inte på något sätt över att vara gift med en man med schizofreni, säger hon i en intervju med danska magasinet Familie Journal.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För 33 år sedan blev den då 18-åriga Vibeke och 27-åriga Mark från Danmark förälskade. De var kollegor och till en början bara vänner, men känslorna blev starkare ju mer de lärde känna varandra, berättar Vibeke i en intervju med danska Familie Journal.

Kort därefter blev de föräldrar till Jamie, och de sa ja till varandra i Stadshuset – ovetandes om vad som väntade dem.

Se också: Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Se också: Så stöttar du någon i sorg

Ungefär tio år in i förhållandet blev Mark sjuk, och i dag lever han med schizofreni. För Vibeke och Mark har det varit en kamp och de har provat det mesta i behandlingsväg under de 22 åren han har varit sjuk, berättar Vibeke för Familie Journal.

Hon har också fått höra allt från: ”Varför skiljer du dig då inte? Det är ju inget liv!”, till oombedda förslag på någon slags lösning.

Annons

– Men jag har aldrig funderat på att lämna Mark, inte en enda gång. Man kan inte bara stänga av kärleken för att det finns motgångar. Jag kan i alla fall inte det, och jag ska ingenstans, säger hon till tidningen.

Gick med i anhöriggrupp

Livet med en man som lider av schizofreni är ”riktigt tufft”. Mark sover mycket och får biverkningar av sin medicin, som dessutom inte ger tillräcklig effekt, tycker hon.

Vibeke har slutat hoppas och ”försöka lura sig själv” att det kommer bli bättre, säger hon till Familie Journal. Hon betonar vikten av att prata mer och öppet om psykisk ohälsa, och om den skuld och skam många kanske känner.

För fem år sedan gick hon med i en anhöriggrupp. Det har varit betydelsefullt att träffa andra anhöriga där många känner likadant som hon själv, och förstår henne.

Det här är Vibeke
...

vibeke racey med sin manmm
Vibeke med sin själsfrände Mark som hon varit tillsammans med i 33 år.
Foto: Privat.

Namn: Vibeke Racey.
Ålder:
52 år.
Familj:
Maken Mark, 61, och sönerna Jamie, 27, och Sean, 23.
Gör:
Sjukpensionär.

”Visste att något var väldigt fel”

Innan Mark blev sjuk, efter att paret fått sitt andra barn Sean, brottades Vibeke med mycket ångest. Maken såg till att vardagen rullade på med barn och jobb under de två åren Vibeke var sjukskriven och gick i terapi.

Annons

Det var när Vibeke började komma på fötter igen som Mark förändrades allt mer och började dra sig tillbaka, berättar hon för Familie Journal.

– Jag funderade mycket på det. Hade han hittat en annan kvinna? Hade han tröttnat på min ångest? Var han stressad? Jag förstod inte alls vad som hände. Det var inte förrän han berättade att han hörde röster som sa alla möjliga elaka saker till honom som jag förstod. Och ändå inte. För det lät samtidigt otroligt underligt. Men jag visste mycket väl att något var väldigt fel, säger Vibeke.

De kontaktade husläkaren. Det visade sig att Mark hade drabbats av en psykos som varade i nio månader. Tre av dem låg han inlagd på psykiatrisk avdelning.

Sedan dess är hennes make, hennes ”själsfrände” inte sig lik. Hon minns den gamla Mark som rolig och social, och ibland har det funnits stunder där han kommit fram.

Vad är schizofreni?

  • Schizofreni är en psykossjukdom där den drabbade har återkommande psykoser. Vid en psykos upplever man verkligheten annorlunda och har ofta hallucinationer och/eller vanföre-ställningar.

  • Schizofreni behandlas vanligtvis med antipsykotiska läkemedel för att minska vanföreställningarna och hallucinationerna, men även för att minska risken för nya psykoser. Psykoterapi och stödsamtal, samt utbildning, gruppträffar och stöd från socialtjänsten ingår även de ofta i behandlingen.

  • Om den som har schizofreni känner på sig att den börjar bli sjuk igen, så är det viktigt att snarast kontakta en psykiatrisk vårdmottagning.

Källa: 1177.se

Annons

”Skäms inte på något sätt”

Vibeke har varit förtidspensionär sedan 16 år tillbaka. Dels på grund av en whiplash-skada, men också för att kunna ta hand om Mark. Under alla åren har livet kretsat kring sin sjuka make och deras barn med allt som hör därtill. Hon har tackat nej till kompisar och annat kul, berättar hon.

Men en dag för fyra år sedan tackade hon plötsligt ja till en födelsedagsfest.

– Det gick upp för mig att jag har gått miste om så mycket, och att jag behöver det där andningshålet så att allt inte handlar om sjukdom. Det gör det lättare att vara med när jag också ser till att ha tid. Precis som det också hjälper att prata öppet om att vara anhörig till någon med en psykisk sjukdom, säger Vibeke och fortsätter:

– Jag tycker inte att man ska tysta ner tabun, vi ska hellre prata ihjäl dem. För jag skäms inte på något sätt över att vara gift med en man med schizofreni, även om det finns många fördomar om det.

Annons