Johan Rabaeus om barndomstragedin: "Ett trauma"

I veckans avsnitt av ”Renées brygga” gästas Renée Nyberg av skådespelaren Shima Niavarani, musikproducenten och filosofen Alexander Bard och skådespelaren Johan Rabaeus.

Under lunchen berättar Johan Rabaeus om sin uppväxt som son till en hårdnackad och sträng diplomat till pappa.

– Han var en patriark av den gamla stammen. Han bestämde och det var ingen diskussion, säger han i programmet.

Johan Rabaeus gick sin egen väg

Att Johan Rabaeus valde att bli skådespelare gjorde honom till det svarta fåret i familjen. Han gick sin egen väg, något som inte sågs med blida ögon av pappan – men även de två bröderna.

Läs också: Kalle Moraeus ärliga ord om skilsmässan: ”Obegripligt”

– De vände mig ryggen, så var det. Jag är ett barn av min tid, jag är ju en vänstergubbe. Och det där landade inte, mina bröder hade ju växt upp i Schweiz och var väldigt långt ifrån det där svenska och dynamiska som fanns här hemma.

Som diplomatson flyttade Johan Rabaeus runt under hela sin uppväxt. Att han inte fick sin pappas eller sina bröders godkännande och uppskattning har påverkat Johan Rabaeus i hans liv och yrke.

Läs också: Tv-doktorns sambo tog sitt liv: ”Det var så absurt”

– Det är klart att den kritik jag fick med mig hemifrån spelar in. Jag hade ett väldigt stort behov av att lyckas. Det var viktigt att få det att svänga och fungera, säger han i ”Renées brygga”.

Lillasysterns död skakade familjen

Förutom de två bröderna hade Johan Rabaeus också en lillasyster, som dog tragiskt som barn. I programmet berättar han om den fasansfulla dagen.

Läs också: Johan Rheborg om sin depression: ”Ett svart hål”

– Hon var två, tre år gammal och satte någon plastleksak i halsen och kvävdes. Jag såg det. Pappa försökte göra något åt det, försökte få ut den.

Dödsfallet satte djupa spår hos hela familjen.

– Det var ett trauma och det präglade familjen länge, länge efteråt. Det var ju svårt för mina föräldrar, med ett barn som dör, säger Johan Rabaeus i programmet.

Han har tidigare berättat för Aftonbladet att hans mamma aldrig kom över sorgen efter den stora förlusten, och att hon bröt ihop på årsdagarna av dödsfallet. Själv är han fortfarande märkt av händelsen.

Läs också: Stina Wollter: ”Mina sista ord var att jag inte hade tid att prata med henne”

– Det går inte att komma över. Det var så dramatiskt när det skedde, hur det gick till rent konkret när hon kvävdes. Det var en makalös chock, sa han då.

”Renées brygga” sänds onsdagar klockan 21.00 i TV4.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Utvald läsning