7 saker vi inte tänker på som gör oss ineffektiva på jobbet

Oproduktiv kvinna på jobbet.
1:22

Efter reklamen: 5 tecken på att du ska säga upp dig

(1:22)

Slå på ljud

Varje gång vi blir distraherade flyttas vårt värdefulla fokus från det vi håller på med. Studier har visat att det kan ta väldigt lång tid att återfå skärpan för den uppgift man faktiskt höll på med igen.

Ibland kan man inte göra någonting åt distraktionerna, och en del hör ju arbetet till. Men många gånger beror avbrotten på saker som vi inte ens tänker på att vi gör – som gör oss mindre produktiva.

Se de skrämmande bilderna på Emma – framtidens kontorsarbetare

7 vanor som gör oss mindre produktiva på jobbet

Dåliga vanor som minskar vår produktivitet resulterar tyvärr bara i mer arbete och förlorad tid. Se över om du känner dig träffad av någon av punkterna, inspirerade av tidningen Huffpost som talat med forskare inom området.

I så fall vet du vad du kan göra för att vinna tillbaka den förlorade tiden. Den går alltid att göra någonting roligare av!

1. Kollar ständigt den privata telefonen

Brukar du också ha din privata telefon nära till hands när du jobbar? Självklart behöver det inte vara fel i sig, men ofta blir det ju lätt så då att man kollar av den varje gång man får en minut över.

Problemet är då att den minuten ofta blir en till, och en till… I slutändan har du kanske slösat mycket värdefull tid på egentligen ingenting.

2. Lägger fokus på för jobbet irrelevanta uppgifter

Ena sekunden jobbar du flitigt för att i nästa upptäcka att du börjat skriva på en inköpslista, onlineshoppa eller reserverat ett restaurangbord och helt glömt bort vad du egentligen skulle göra.

Det är väldigt lätt att bli tankspridd när man har mycket i huvudet. Gärna vill man ju också göra sig av med uppgifterna innan man hinner glömma dem. Men det man tänker ska gå fort gör inte alltid det.

Prova i stället att skriva upp de för jobbet irrelevanta sakerna och ta hand om dem senare.

Ledarskapscoachen: Därför ska du göra en ”att INTE göra”-lista

3. För många flikar öppna i webbläsaren

Det är många som har för vana att samla på sig oerhört många flikar i webbläsaren. Det behöver inte vara ett fel i sig om man behöver alla.

Men grejen är att varje flik drar i din uppmärksamhet. Prova att gömma undan de flikar du inte behöver just nu i ett annat webbläsarfönster.

4. Uppdaterar ständigt arbetsrelaterade plattformar

Det är helt normalt att behöva skanna av arbetsrelaterade plattformar under dagen. Men om du kommer på dig själv med att hela tiden sitta och uppdatera chattarna eller mejlen och svarar sekunden det kommer ett meddelande, så kan du vara fast i en vanlig omedveten vana som minskar din produktivitet.

Det skäl fokus att dels sitta och vänta på någonting som du inte vet när det kommer och dels att vara beredd på att svara hela tiden. Beteendet kan också medföra en högre arbetsbelastning då man hela tiden rycker in och riskerar att ta på sig för mycket.

5. Utför uppgifter som inte tillhör arbetsrollen

Många av oss är ju alltid villiga att hjälpa andra med saker. Men det kan vara klokt att först ta ett steg tillbaka och fundera över om det faktiskt tillhör dina arbetsuppgifter eller om det kanske finns någon annan som är bättre lämpad för att utföra uppgiften.

För faktum kvarstår ju att du fortfarande har dina egna uppgifter att sköta också.

Jobba hemifrån – tipsen som gör dig mer effektiv

6. Tar för givet att jobbet utförs optimalt

Om du tror att du bemästrar ditt jobb till hundra procent så är det lätt att man faller in i en låst tankebana där man inte längre ser förbättringspotential.

Det kan dra en massa värdefull energi om man försöker sätta sig emot förslag från andra på vad du eller ni kan göra bättre.

7. Bokar onödiga möten

Möten i all ära, men ibland kan det bli så många att man faktiskt inte kommer någonstans med sina arbetsuppgifter.

Fundera över om du verkligen behöver boka ett möte för just den här saken eller om det går lika bra att tala om över lunchen eller ta via någon annan plattform som sparar tid.

Källa: Huffpost

Foto: TT